Vinu za atentát v Handlovej nesie rutina, vyhlásil Kaliňák. Pripravenosť ochranky chcel dokázať kúpením si koly

Základom je prevencia, najväčší nepriateľ bezpečnosti je rutina, vyhlásil minister obrany Robert Kaliňák. Na výjazdovom rokovaní vlády v regióne sa sám pohyboval po meste a komunikoval s občanmi.

Výjazdové rokovanie vlády v Rimavskej Sobote sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

Napriek prítomnosti policajtov a ochrankárov, ktorí dohliadali na bezpečný a nekonfliktný priebeh rokovania, sa minister obrany Robert Kaliňák rozhodol, že štandardné postupy vynechá, a na rokovanie vlády sa dopraví sám.

Išiel si kúpiť kolu, odpovedal na otázky zvedavcov

Šéf obrany sa pred rokovaním zastavil v stánku, kde si kúpil kolu. S predávajúcou prehodil pár slov, spýtal sa jej, ako sa má. Potom sa vybral smerom k Mestskému kultúrnemu stredisku.

Po ceste ho sprevádzali ochrancovia, napriek tomu mali ľudia možnosť konfrontovať Kaliňáka otázkami.

Prvá otázka prišla od občana, ktorý sa spýtal na stav premiéra Roberta Fica a koľko potrvá jeho rekonvalescencia. "Asi ešte mesiac," odpovedá šéf obrany.

Správne vyhodnotenie rizík 

Presun ministra obrany sledovali aj médiá. Redaktorka ta3 Katarína Cimborová položila Kaliňákovi otázku, či si uvedomuje, že riskuje nielen svoj život, ale aj život ochranky.

"Myslím si, že nie. Základom práce nielen osobných ochrancov, je prevencia. Ide o operatívnu prácu, ktorá prichádza omnoho skôr," odpovedá jej.

Toto chýbalo v Handlovej

Podľa ministrových slov je to práve analýza rizík, ktorú ochrankári vedia vypracovať natoľko, že vedia nebezpečenstvo eliminovať v zárodku.

"To je to, čo chýbalo v Handlovej," dodáva Kaliňák. Rutinu považuje za najväčšieho nepriateľa bezpečnosti. "Rutina spôsobila, že sme si všetci na Slovensku už zvykli, že sú tu verbálne útoky, protesty a podobne," uzatvára Robert Kaliňák.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok