Slovenský internet po atentáte na premiéra zaplavili hoaxy. Tieto naratívy sa objavovali najčastejšie

Slovenským internetom sa šírili dezinformácie aj o májovom atentáte na premiéra Roberta Fica. Projekt Hoaxy a podvody pripravil prehľad dezinformačných naratívov, ktoré súvisia s udalosťou.

Atentát Fico
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zdravotný stav premiéra

Nedostatok informácií krátko po atentáte podľa projektu spôsobil vznik dezinformácií ohľadom zdravotného stavu premiéra.

Hoaxy a podvody tvrdia, že úrady štátnej správy by mali mať pripravené všeobecné komunikačné formulácie a postupy.

"Lídrom v tejto oblasti je Veľká Británia, ktorá práve pre takéto prípady vyškolila počas posledných rokov niekoľko slovenských štátnych úradníkov. Bohužiaľ, väčšina z nich bola po posledných parlamentných voľbách donútená odísť zo štátnej správy, čo sa prejavilo na celom komunikovaní atentátu," informuje.

Správy hovorili aj o zlepšení zdravotného stavu premiéra, pričom sa neodvolávali na oficiálne zdroje.

Atentát sa nestal

Aj s odstupom času sa šírili náznaky hoaxov, ktoré spochybňovali reálnosť atentátu. V komentároch sa šírili správy o chýbajúcich stopách krvi po viacerých zásahoch strelnou zbraňou.

Šírila sa dokonca poplašná správa o tom, že premiér potrebuje krv.

Tým, že atentát bol celosvetovo medializovaný, na území Slovenskej republiky sa pohyboval aj štáb ruskej televízie, ktorý podľa Hoaxov a podvodov prispieval k šíreniu niektorých dezinformačných naratívov.

Štát však voči dezinformáciám tohto typu nezakročil. Ako Hoaxy a podvody pripomenuli, "ruské médiá sa donedávna vyhrážali Slovensku a vypočítavali, za aký čas by naše územie zasiahli ruské rakety". 

Hoax o komplicoch

Najnebezpečnejším hoaxom bolo podľa projektu poukazovanie na údajných komplicov útočníka.

"Dezinformačné médiá, jednotlivci, ale aj maďarská spravodajská televízia špekulovali o konkrétnych osobách atentátu ako o možných komplicoch páchateľa," píšu Hoaxy a podvody.

K takýmto udalostiam dochádza pravidelne. V minulosti ľudia napríklad šírili neoverené občianske preukazy či fotografie osôb, ktoré údajne unášali slovenské deti. 

Pozrite si archívnu reportáž z 25. februára 2024 o tom, ako sa Demagóg spojil s Metou na boj s dezinformáciami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok