Sú lacné a nebezpečné. Zdravotníci varujú: Tieto potraviny spôsobujú státisíce úmrtí ročne

19.6.2024 11:02

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala naliehavé varovanie ohľadom priemyselne spracovaných potravín, ktoré spôsobujú značné zdravotné problémy, najmä v Európe. Pri častej konzumácii môžu viesť k vážnym chorobám a dokonca aj k úmrtiu.

nakupovanie ilustračná
Foto: Profimedia

Riziko predstavujú hlavne potraviny s vysokým obsahom nezdravých tukov, cukrov a soli. Obsahujú ich napríklad fast foody či polotovary. Na správu upozornil portál TN.cz.

Nízka cena

Najväčší problém je ich vysoká dostupnosť a nízka cena, čo z nich robí častú voľbu najmä pre ľudí z nižších spoločenských vrstiev, ktorí potom trpia najviac.

Nadmerná konzumácia týchto potravín môže viesť k vážnym ochoreniam. "Nezdravá strava je teraz hlavným zdrojom zdravotných rizík po celom svete. Prispieva k chorobám ako obezita, cukrovka, srdcové choroby, mŕtvice a rakoviny," uvádza správa.

Len v Európe spôsobujú tieto potraviny okolo 369-tisíc úmrtí ročne, z toho väčšina kvôli vysokému obsahu soli a priemyselne spracovanému mäsu.

Ako vyriešiť problém?

WHO navrhuje zvýšenie daní na nezdravé potraviny, aby sa znížila ich dostupnosť. Zdravotníci apelujú na politikov, aby zaviedli vyššie zdanenie týchto potravín.

Slovenskí poslanci v utorok poslali do druhého čítania návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov. Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, tak majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. mája o drahších malinovkách a cigaretách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok