Vláda ide plátať dieru v kase, malinovky zdražejú. Väčšiu časť sumy zaplatia ľudia s nižšími príjmami, tvrdí analytik

28.5.2024 17:15 , Aktualizované: 28.5.2024 17:49

Malinovky či džúsy zdražejú. Vláda ide zdaniť sladké nápoje, potrebuje totiž plátať dieru v štátnej kase. Nová daň má budúci rok priniesť 80 miliónov eur. Najnovší prieskum však ukázal, že dve tretiny Slovákov s ňou nesúhlasia. Čo na zdanenie malinoviek či džúsov hovorí ekonóm? Viac v rozhovore v ta3 povedal analytik INESS Radovan Ďurana.

Plátanie diery v rozpočte

Daň zo sladených nápojov na Slovensku ešte nemáme, ak ju vláda zavedie, malo by to byť od začiatku budúceho roka. Analytik tieto kroky považuje za politické rozhodnutie, ktoré je motivované snahou o „zaplátanie diery v rozpočte“.

Ďurana s touto snahou nesúhlasí, keďže si nemyslí, že štát by mal občanom hovoriť, že ako majú žiť a stravovať sa. „Na rozdiel od spotreby alkoholu alebo fajčenia, spotreba sladených nápojov neškodí iným ľuďom ako mne, keďže ja som spotrebiteľ,“ dodal.

Vyššie sadzby

Vláda navrhla, aby daň bola 15 centov za liter pri klasických balených nápojoch a 30 centov za liter pri energetických nápojoch. 

Čo sa sadzby týka, tak podľa Ďuranu by analytici ministerstva financií radi videli vyššie sadzby. „Videli sme to už v lego kockách za Ódorovej vlády, ktorý tam navrhol 40-centovú daň na liter,“ pripomenul. Z pohľadu ekonómie je podľa neho jasné, že ak bude zmena v cene malá, tak bude menší aj efekt na pokles spotreby.

Pokles spotreby sladených nápojov

V prípade, že táto daň prejde v parlamente, tak by napríklad k litrovému sladenému nápoju za jedno euro pribudla 15-centová daň. „Ale systém na Slovensku funguje tak, že zo spotrebnej dane sa zaplatí ešte DPH, takže cena zrastie o 18 centov. Keď to zaokrúhlim, tak z jedného eura bude 1,20 eur,“ ozrejmil.

Ďurana predpokladá, že by následne došlo k miernemu poklesu spotreby sladených nápojov. „Uvidíme, či to budeme vidieť na číslach, pretože my ten trend poklesu sladených nápojov vidíme už teraz. K nemu dochádza na Slovensku už viac ako 10 rokov.“

Daň doľahne na chudobnejších zákazníkov

Na základe ekonomických štúdií majú vyššiu spotrebu sladených nápojov ľudia s nižšími príjmami. „Takže tá daň je regresívna z toho pohľadu, že väčšiu časť tej sumy zaplatia ľudia s nižšími príjmami,“ dodal s tým, že to otvára diskusiu o tom, či by na to mal štát nejakým spôsobom reagovať.

Ústupok ministra financií

Minister financií chcel pôvodne zdaniť aj jogurtové nápoje, rastlinné mlieka a doplnky pre športovcov. Nakoniec sa tejto myšlienky vzdal. „Tá snaha vybrať čo najviac peňazí viedla ministerstvo k tomu, že automaticky povedalo, že umelé sladidlá budú zdaňované rovnako ako rafinovaný cukor,“ povedal analytik.

Ústupok vníma ako snahu o obmedzenie nesúhlasného tlaku verejnosti, ale stále ostávame pri tom, že „tá daň nie je nastavená dobre a nebude plniť tie efekty, ktoré si od toho mnohí ľudia sľubujú“.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok