Trh s nehnuteľnosťami v hlavnom meste sa viditeľne zotavuje. Nájomné je výhodnejšie než platenie splátok

18.6.2024 11:07

Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave zažil mierne oživenie. Podľa správy spoločnosti CBRE sa predalo 285 bytov. Toto číslo predstavuje najvyšší počet predaných bytov od druhého kvartálu roka 2022.

Na snímke z dronu pohľad na most SNP, Bratislavský hrad a centrum mesta Bratislava
Foto: TASR/Michal Svítok

Trh s nehnuteľnosťami v hlavnom meste sa viditeľne zotavuje. Hoci nájomné rastie, ostáva výhodnejšie než platenie splátok

Aj keď sú tieto údaje povzbudzujúce, stále výrazne zaostávajú za číslami z obdobia pred pandémiou. V tom čase sa bežne predávalo 800 až 1 000 bytov za kvartál.

Napriek tomuto poklesu v porovnaní s pre-pandemickými rokmi, aktuálne čísla naznačujú postupné zotavovanie trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave.

Stabilná ponuka a klesajúce ceny

Na konci prvého kvartálu 2024 bolo v Bratislave na primárnom trhu dostupných 3 260 bytov v rámci 88 developerských projektov, čo je takmer totožné číslo ako pred rokom.

Podľa najnovších údajov sa najviac predávali 2-izbové byty, pričom ich priemerná cena za meter štvorcový dosiahla 4 324 eur s DPH.

Priemerná cena nových bytov sa zastavila na hodnote 4 866 eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje pokles o percento.

Tieto čísla naznačujú stabilitu v ponuke bytov, no zároveň poukazujú na mierny pokles cien na trhu s novými rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave.

Rast cien nájomného v Bratislave pokračuje

Ceny priemerného nájomného v Bratislave zaznamenali výrazný nárast.

„Oproti obdobiu pred rokom narástli o približne päť percent. Tempo rastu však v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami zrýchľuje, nakoľko len za prvý štvrťrok stúplo nájomné oproti koncu minulého roka o 2,5 percenta,“ uviedol Peter Slovák, senior research analytik spoločnosti CBRE Slovensko.

Slovák dodáva, že tento trend sa pravdepodobne bude pokračovať aj do konca roka.

Pribúdajú nové projekty

V Bratislavskom kraji pribúdajú nové bytové projekty.

„Ku koncu roka 2023 bolo dokončených viac ako 5 600 bytov, čo je takmer o 28 percent viac ako vlani. Už teraz je vo výstavbe veľké množstvo ďalších bytov, pričom medziročne sme zaznamenali 12 percent nárast,“ uviedol analytik.

Tento rastový trend naznačuje pokračujúci rozvoj rezidenčného trhu v Bratislave.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok