Izraelský premiér mení kurz. Netanjahu rozpustil vojnový kabinet po odchode náčelníka generálneho štábu

17.6.2024 10:50 , Aktualizované: 17.6.2024 12:19

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa.

Tento krok sa podľa agentúry očakával po nedávnom odchode centristu a bývalého náčelníka generálneho štábu izraelskej armády Bennyho Ganceho.

O rozpustení vojnového kabinetu informovali aj izraelské médiá, podľa ktorých premiér o svojom rozhodnutí informoval širší bezpečnostný kabinet v nedeľu večer.

Vojnový kabinet vznikol na začiatku ofenzívy v Pásme Gazy, ktorú Izrael začal po cezhraničnom teroristickom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a jeho spojencov 7. októbra minulého roka.

Neschopnosť predložiť víťaznú stratégiu

Minister Ganc, ktorý bol jedným z troch hlasujúcich členov vojnového kabinetu, opustil formáciu približne pred týždňom spolu s jedným z troch pozorovateľov, Gadim Eisenkotom. Dôvodom bola podľa nich Netanjahuova neschopnosť predložiť víťaznú vojnovú stratégiu.

Ganc svoj krok oznámil už niekoľko týždňov predtým, keď dal premiérovi ultimátum, aby vláda schválila ním navrhnutý strategický vojnový plán so šiestimi bodmi.

Rozpustenie sa očakávalo

Rozpustenie vojnového kabinetu sa podľa denníka The Times of Israel (ToI) očakávalo, keďže krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir sa usiloval o miesto uvoľnené Gancom, čo by podľa agentúry Reuters prehĺbilo napätie medzi Izraelom a Spojenými štátmi v súvislosti s ofenzívou v pásme Gazy.

Očakáva sa, že Netanjahu bude novú vojnovú stratégiu konzultovať s užšou skupinou ministrov vrátane ministra obrany Yoava Galanta a ministra pre strategické záležitosti Rona Dermera. Závažné rozhodnutia si podľa ToI budú pravdepodobne vyžadovať súhlas širšieho bezpečnostného kabinetu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok