Izrael vytvoril taktické prestávky. V južnej časti Gazy každý deň na niekoľko hodín pozastaví vojenské operácie

16.6.2024 08:01 , Aktualizované: 16.6.2024 22:20

Izrael v časti južnej Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci. Izraelská armáda nazvala pauzy „taktickými prestávkami“, platiť budú do odvolania.

Pozastavené boje

Boje budú pozastavené vždy medzi 8.00 h a 19.00 h miestneho času (7.00 h a 18.00 SELČ) pozdĺž cesty, ktorá smeruje od hraničného priechodu Kerem Šalom k jednej z hlavných dopravných tepien oblasti, a potom smerom na sever.

Prečo sa tak rozhodol Izrael?

Izraelská armáda tento krok, ku ktorému sa rozhodla po konzultáciách s OSN a inými medzinárodnými organizáciami, odôvodnila tým, že umožní zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci.

Svetový potravinový program (WFP) tento týždeň varoval, že v dôsledku bojov medzi izraelskou armádou a palestínskym radikálnym hnutím Hamas budú obyvatelia južnej časti Gazy čoskoro čeliť rovnakej hrozivej situácii ako obyvatelia severnej časti, pokiaľ ide o nedostatok potravín.

"Situácia na juhu Gazy sa rýchlo zhoršuje," povedal Carl Skau z WFP počas piatkovej návštevy tejto oblasti.

Koľko ľudí už odišlo?

Podľa jeho slov bolo z Rafahu na hranici s Egyptom vysídlených približne milión ľudí, ktorí sa v letných horúčavách tiesnia v preplnených oblastiach pozdĺž pobrežia. Na severe Gazy Skau povedal, že dodávky humanitárnej pomoci sa trochu zlepšili, ale distribúcia potravín stále nie je taká, aká by mala byť.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. júna 2024 o tom ako OSN prijala rezolúciu o prímerí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok