Pellegrini sa už od Hlasu mentálne odstrihol. Potvrdil, že pozvanie za okrúhly stôl stále platí

16.6.2024 14:12 , Aktualizované: 16.6.2024 14:26

Pozvanie politických strán za okrúhly stôl naďalej platí. Mohlo by sa však počkať na vývoj zdravotného stavu premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD). V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS to povedal prezident SR Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Extrémne rozdelená spoločnosť

Poukázal na to, že slovenská spoločnosť je extrémne rozdelená. Upokojovanie spoločnosti však nie je podľa neho len úlohou politikov a prezidenta, ale aj ďalších častí spoločnosti. "Ak nedôjde k upokojeniu situácie a pomyselnému začatiu búrania múrov medzi dvoma pólmi spoločnosti, tak máme vážny problém," podotkol.

Avizoval, že do Prezidentského paláca plánuje pozvať aj predstaviteľov najvýznamnejších médií na Slovensku. "Chcem s nimi hovoriť o tom, aký bude ich prínos, aby sa situácia zlepšila," ozrejmil. Hovoriť podľa neho treba aj s influencermi.

Chce sa prihovárať v parlamente

Pellegrini by sa chcel v septembri prihovoriť poslancom Národnej rady SR. Do parlamentu by chcel prichádzať častejšie ako raz za rok.

"Pravdepodobne by som mohol dodržiavať rituál výročia inaugurácie a pred letom zhodnotiť situáciu v krajine. Ale mám predstavu predstúpiť pred poslancov aj pri ďalších zásadných témach, ktoré sú ešte pred nami," dodal. Hoci sa prezident nezodpovedá parlamentu, podľa Pellegriniho môže otvárať diskusiu o dôležitých témach.

V súvislosti so smerovaním krajiny by bol rád, keby sa pri kľúčových otázkach nachádzala elementárna zhoda naprieč politickým spektrom. Spoločnosť by sa podľa jeho slov tiež mala učiť ctiť si úrad prezidenta. "Bez ohľadu na to, kto sedí na stoličke prezidenta alebo prezidentky," doplnil.

Pellegrini v diskusii načrtol aj personálne obsadenie aparátu paláca. "Novým kancelárom, čiže úradujúcou hlavou celej organizácie, bude v Prezidentskom paláci, na môj návrh, Peter Vodrážka," priblížil. Ide podľa jeho slov o právnika, s ktorým sa mu dobre spolupracovalo v Národnej rade SR. "Riaditeľom kabinetu prezidenta bude Matej Čapliar," dodal.

Prezident v relácii tiež povedal, že v obydlí, kde teraz býva, boli vykonané bezpečnostné opatrenia, aby bola polícia schopná chrániť celé okolie domu. Deklaroval ochotu podriadiť sa navrhovanému ustanoveniu, na základe ktorého by mali traja najvyšší ústavní činitelia povinne bývať v priestoroch, ktoré určí štát.

Pozrite si reportáž o tom, že Slovensko má nového prezidenta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok