Všetci vedia, že Putin svoje návrhy na mier nemyslí vážne, hovorí Scholz. Podľa neho chce iba odviesť pozornosť

15.6.2024 11:20

Všetci vedia, že ruský prezident Vladimir Putin nemyslí vážne svoje návrhy na to, ako dosiahnuť mier na Ukrajine, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Olaf Scholz
Foto: TASR/AP

Rusko chce podľa Scholza odviesť pozornosť

Krajiny skupiny G7 o nich preto na svojej aktuálnej schôdzke nejednali. O vyhlásení šéfa nemeckej vlády informovala agentúra Reuters.

"Všetci vedia, že tento návrh nebol myslený vážne, ale mal niečo spoločné s mierovou konferenciou vo Švajčiarsku," povedal Scholz v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF v narážke na mierový summit, ktorý sa v sobotu v alpskej krajine začína. Rusko sa ho nezúčastní a podľa Scholza od neho chce odviesť pozornosť.

Putin dal ultimátum, Zelenskyj reagoval

Putin v piatok vyhlásil, že Moskva je pripravená rokovať o mieri, keď Kyjev splní niekoľko podmienok. Ukrajinské jednotky podľa neho musia opustiť Doneckú, Luhanskú, Chersonskú aj Záporožskú oblasť, teda ukrajinské regióny, ktoré Rusko čiastočne okupuje po tom, čo v roku 2022 začalo inváziu na Ukrajinu. Ukrajina by sa navyše podľa predstáv šéfa Kremľa mala zaviazať, že nevstúpi do NATO.

Kyjev to jednoznačne odmietol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil Putinove slová za ultimátum a vyhlásil, že ruský prezident postupuje ako niekdajší nacistický vodca Adolf Hitler a bude stupňovať svoje požiadavky, pretože jeho cieľom je zisk aj ďalších ukrajinských regiónov.

Ukrajina požaduje stiahnutie ruských vojakov zo všetkých okupovaných území a tiež z anektovaného Krymu, ktorého sa Rusko zmocnilo v roku 2014.

Pozrite si reportáž z 26. februára 2024 o tom, že Nemecko nedodá Ukrajine rakety Taurus.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok