Putin dáva Ukrajine nové ultimátum, potom je ochotný zastaviť paľbu. Zelenskyj ho porovnal s Hitlerom a odmietol jeho požiadavku

14.6.2024 13:14 , Aktualizované: 14.6.2024 17:29

Ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry TASS označil stiahnutie ukrajinských vojakov z východu Ukrajiny za podmienku pre rozhovory s Kyjevom.

Vladimir Putin
Foto: TASR/AP

Moskva je ochotná prerušiť paľbu

Ukrajinské jednotky podľa šéfa Kremľa musia opustiť Donbas a Chersonskú aj Záporožskú oblasť, teda regióny, ktoré Rusko čiastočne okupuje.

Akonáhle to Kyjev urobí a zaviaže sa nevstúpiť do NATO, Moskva preruší paľbu a bude pripravená na rokovanie, cituje TASS ruského vodcu.

Kyjev už skôr uviedol, že mier môže byť založený iba na úplnom stiahnutí ruských inváznych síl z ukrajinského územia a na obnovení ukrajinskej celistvosti.

Blížiaci sa samit o mieri na Ukrajine

Putin sa k možnosti rokovaní s Ukrajinou vyjadril na piatkovom stretnutí s vedením ruského ministerstva zahraničných vecí, krátko pred začiatkom medzinárodného samitu o mieri na Ukrajine, ktorý sa bude konať tento víkend vo Švajčiarsku a na ktorom sa má zúčastniť deväť desiatok krajín a organizácií.

Moskva nebola pozvaná. Cieľom stretnutia je okrem iného nájsť spôsoby, ako v budúcnosti zapojiť obe strany do mierového procesu.

Rusi kontrolujú pätinu Ukrajiny

Ukrajina odoláva ruskej vojenskej agresii už 842 dní a invázne sily kontrolujú približne pätinu ukrajinského územia - časti Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. Okrem toho Moskva v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovala ukrajinský polostrov Krym.

"Ukrajinské jednotky musia byť úplne stiahnuté z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Upozorňujeme: z celého územia týchto regiónov v rámci ich administratívnych hraníc, ktoré existovali v čase ich vstupu do Ukrajiny,“ povedal šéf Kremľa, pričom v prvých dvoch prípadoch použil termíny, ktoré Moskva používa pre Doneckú a Luhanskú oblasť.

Takzvaná Donecká ľudová republika (DNR) a Luhanská ľudová republika (LNR) sú medzinárodne neuznané proruské separatistické formácie, ktoré Moskva pôvodne podporovala a potom sa ich rozhodla anektovať po rozsiahlej invázii na Ukrajinu.

Bod, z ktorého niet návratu

Putin, na ktorého príkaz Rusko pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo najväčší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, počas piatkového stretnutia s predstaviteľmi ruskej diplomacie tiež uviedol, že svet sa priblížil k bodu, z ktorého niet návratu.

Povedal, že egoizmus a arogancia západných štátov viedli k súčasnému mimoriadne nebezpečnému stavu. „Výzvy na strategickú porážku Ruska, ktoré má najväčší arzenál jadrových zbraní, svedčia o očividnom avanturizme západných politikov,“ povedal Putin.

Podľa agentúry Reuters šéf Kremľa tiež povedal, že súčasný západný model globálnej bezpečnosti sa zrútil a je potrebné nájsť spôsob spolupráce s Ruskom. Šéf Kremľa uviedol, že nastal čas diskutovať o novom bezpečnostnom systéme, pričom povedal, že Rusko je otvorené diskusiám so všetkými vrátane NATO.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. februára 2024 o tom, čo Putin vyhlásil na margo vzťahov so zvyškom Európy.

Reakcia Zelenského

Požiadavka na stiahnutie ukrajinských vojsk z východu a juhu Ukrajiny, ktorú Putin označil ako podmienku pre začatie rozhovorov s Kyjevom, je ultimátum. V rozhovore s talianskou stanicou Sky News to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho Putin postupuje ako niekdajší nacistický diktátor Adolf Hitler a bude stupňovať svoje požiadavky, pretože jeho cieľom je zisk aj ďalších ukrajinských regiónov.

"Tieto odkazy sú ultimátum," povedal Zelenskyj na otázku, čo si myslí podmienke, ktorú spomenul Putin. Ani pristúpenie na túto podmienku by totiž podľa Zelenského Putina nezastavilo. "On (Putin) chce tú časť našich území, ktoré okupuje (Rusko), ale aj ďalšiu časť, ktorá okupovaná nie je," uviedol Zelenskyj.

Podľa Zelenského Putin používa podobnú taktiku ako Hitler, ktorý pri vyjednávaní so západnými krajinami stupňoval svoje požiadavky. "Týmto odkazom nesmieme dôverovať, pretože Putin ide rovnakou cestou. Teraz hovorí o štyroch regiónoch, predtým hovoril o Kryme a Donbase," pripomenul Zelenskyj, ktorý považuje ruského prezidenta za novú tvár nacizmu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok