Z Pellegriniho je prezident. Program inaugurácie sa skončil na Bratislavskom hrade

15.6.2024 07:00 , Aktualizované: 15.6.2024 20:00

Peter Pellegrini sa v sobotu (15.6.2024) ujal úradu prezidenta SR. Vo funkcii vystriedal Zuzanu Čaputovú. Inauguráciu novej hlavy štátu sme sledovali online.

pellegrini
Foto: NR SR

20:00 Online sme ukončili. Ďakujeme za priazeň!

19:58 Prezidenta SR Petra Pellegriniho čaká ešte slávnostná recepcia na Bratislavskom hrade, a tým mu program inaugurácie končí.

19:49 Líder hnutia Republika Milan Uhrík je rád, že Slovensko má nového prezidenta. "Dúfam, že voličov nesklame a nezradí. Jeho prácu budeme sledovať," doplnil. Inaugurácia bola podľa neho zorganizovaná na maximálnej štátnickej aj profesionálnej úrovni.

"Želám mu, aby bol nadstranícky a aby bol dobrý prezident pre všetkých občanov žijúcich na Slovensku," uviedol na sociálnej sieti predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

18:45 Veniec položil aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne.

18:40 Pozrite si, aké možné zmeny budú v paláci počas Pellegriniho prezidentovania.

17:56 Pellegrini kládol vence k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaj.

17:50 Prečítajte si podobnosti a odlišnosti predchádzajúcej a súčasnej hlavy štáty.

17:33 Podľa agentúry AFP sa analytici domnievajú, že pre nového prezidenta bude ťažké ostať apolitický, hoci sa k tomu po svojom zvolení zaviazal.

"Jeho víťazstvo upevnilo Ficovu mocenskú pozíciu," napísala agentúra AP. "Kritici sa obávajú, že Slovensko pod Ficovou vládou opustí prozápadné smerovanie a bude nasledovať Maďarsko, na ktorého čele stojí populistický premiér Viktor Orbán," dodala.

Agentúra AP poukázala aj na zvýšené bezpečnostné opatrenia pri inauguračnom ceremoniáli, ktorý sa uskutočnil mesiac po atentáte na Fica.

Podľa agentúry DPA sa slovenská opozícia obáva, že vládna koalícia bude po Pellegriniho nástupe do prezidentskej funkcie schopná ľahšie presadiť svoje kontroverzné plány, napríklad zmeny vo verejnoprávnom rozhlase a televízii.

DPA však podobne ako ďalšie zahraničné médiá upozorňuje, že slovenský prezident má prevažne reprezentatívne úlohy. Môže síce vetovať zákony, jeho veto však môže prehlasovať parlament.

17:21 Pozrite si reportáž o poradcoch prezidenta SR.

17:02 Pozrite si reakciu exprezidenta Česka Miloša Zemana na inauguráciu Pellegriniho.

16:43 Bývalý premiér SR Eduard Heger dúfa, že Pellegrini dodrží svoje slová a sľuby po zvolení od úvodných minút jeho mandátu.

16:41 Pozrite si reportáž s reakciami pri príležitosti inaugurácie nového slovenského prezidenta.

16:27 Kolegyňa Veronika Pancuráková sledovala slávnostný obed nového prezidenta s vybranými hosťami.

16:16 Predseda koaličného Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok praje novému prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu, aby sa jeho vízia o spojenom Slovensku a búraní vzájomných múrov stala čím skôr realitou.

16:15 Polícia SR na sociálnej sieti oznámila, že inauguračný deň naďalej prebieha bez problémov.

15:55 Pozrite si slávnostné Te Deum počas dňa inaugurácie prezidenta Petra Pellegriniho.

15:37 Inauguračný prejav prezidenta SR Petra Pellegriniho bol štátnický a vlastenecký. Uviedli to z tlačového odboru strany Smer-SD.

Strana považuje za dôležité, že v rámci inauguračného prejavu zaznelo, že sa Slovensko musí zomknúť a každý musí vedieť rešpektovať iné názory. "Držme palce Petrovi Pellegrinimu," zdôraznil Smer-SD.

15:35 Nižšie si pozrite si záznam z prevzatia paláca.

15:26 Pápež František zablahoželal Petrovi Pellegrinimu. Uistil ho o svojich modlitbách. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

"Zasielam vám srdečné blahoželania na začiatku vášho mandátu prezidenta Slovenskej republiky a zároveň vás uisťujem o svojich modlitbách," uviedol pápež v pozdrave, ktorý v závere svätej omše v Katedrále svätého Martina v Bratislave prečítal apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli.

"Aby vám Boh udelil silu a múdrosť vo vašej službe k spoločnému dobru, zvolávam na vás aj na celý milovaný slovenský národ hojnosť Božského požehnania a pokoja," dodal pápež František vo svojom blahoželaní.

Pozrite si prevzatie Prezidentského paláca a prehliadku Čestnej stráže prezidenta SR: 

15:15 "Rozprával veľa o porozumení medzi ľuďmi na Slovensku. Samozrejme, nezabudol opomenúť aj fakt, že žijeme v dynamickej dobe, kde je veľa nástrah a stále menej pociťujeme istoty," poznamenal riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

Jadrom podľa neho bolo zomknúť sa. Doplnil, že Pellegrini hovoril o mnohých príkladoch aj z histórie Slovenska, kde zomknutie ľudí v určitých kritických situáciách Slovensku pomohlo a posunulo ho ďalej.

15:15 Prezident Peter Pellegrini prevzal Prezidentský palác od bývalej hlavy štátu Zuzany Čaputovej a dal jej kyticu pivónii.

Pellegrini Čaputová inaugurácia palác Foto: NR SR Prezident Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová

15:07 Zuzane Čaputovej ostáva oslovenie "pani prezidentka" aj po odchode z funkcie, povedal bývalý riaditeľ prezidentkinho protokolu Roman Roth v RTVS. 

15:06 Pozrite si živý vstup redaktora Jozefa Šiváka.

Kde budú dopravné obmedzenia?

  • Obmedzenie cestnej premávky bude aj v okolí Mohyly generála M. R. Štefánika v čase od 16.00 do 17.00 h a v okolí hradu Devín v čase od 16.30 do 17.30 h.
  • Uzatvorenie komunikácií bude po trase Hodžovo námestie, Staromestská ulica, Most SNP, diaľničný obchvat diaľnice D1 v smere od Mosta SNP po Letisko M. R. Štefánika v čase približne od 16.00 do 16.30 h.
  • Taktiež po trase Ivanka pri Dunaji, diaľničný obchvat D1 v smere od Letiska M. R. Štefánika, diaľnica D2 po križovatku s diaľnicou D4, Devínska Nová Ves, Devín v čase približne od 16.30 do 17.00 h.

15:05 Šéf slovenského rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) poukázal na to, že prezident je zároveň veliteľom Ozbrojených síl SR.

"Nech napĺňanie vášho významného mandátu prispeje k úspešnej budúcnosti našej vlasti a našej štátnosti," zaželal novej hlave štátu.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) je hrdý na to, že Slovensko má prezidenta všetkých ľudí.

15:00 Prezident Peter Pellegrini sa z Dómu sv. Martina presúva limuzínou do Prezidentského paláca. Po omši mával ľuďom, ktorí ho čakali v okolí.

14:30 O novom prezidentovi hovoria aj zahraničné médiá. České médiá informujú o jeho 22-ročnej politickej skúsenosti. Niektoré médiá ho v zahraničí označili blízkym spojencom populistického proruského premiéra, ktorý vyhral voľby a stáva sa hlavou štátu.

Portál BBC v apríli po výsledku prezidetských volieb napísal, že "Pellegrini je spojencom premiéra a zdieľa holubičí postoj k Rusku".

14:12 Poradcom prezidenta Petra Pellegriniho pre medzinárodné právo, právne a ústavnoprávne otázky by sa mal stať profesor Miroslav Slašťan z bratislavskej Univerzity Komenského. Pellegrini to potvrdil v rozhovore pre RTVS.

14:05 Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová želá svojmu nástupcovi Petrovi Pellegrinimu úspešný mandát.

"Môjmu nástupcovi prezidentovi Petrovi Pellegrinimu želám úspešný mandát, aby naplnil svoje poslanie, ktorým je služba všetkým občanom. A nám, celému Slovensku, želám pokojnejšie časy," napísala.

14:00 Počas omše zaznie Te Deum, latinsky "Teba Bože chválime". Je to chválospev, ktorý pochádza zo 4. storočia. Používa sa ako hymnus vďaky Pánu Bohu. V kostole ho bežne možno počuť na záver roka, alebo školského roka.

Pellegrini inaugurácia Te Deum Foto: NR SR Slávnostné Te Deum

13:32 Celá svätá omša v Dóme sv. Martina je špeciálne pripravená na príležitosť. "Ústava sa neviaže na náboženstvo, no predsa len sa pri veľkých ceremóniách aj tak spájame s cirkvou," povedal gréckokatolícky kňaz Cyril Jančišin.

"Prezident vo svojom prejave hovoril o hodnotách a pokoji. Na záver citoval tri dôležité hodnoty, ako je viera, láska, spravodlivosť. V porovnaním s minulosťou, kedy sa v Dóme sv. Martina korunovali králi, tak v moderných dejinách už to tak nie je. Cirkev a štát sú samostatní partneri, podpísali základnú zmluvu medzi Slovenskou Republikou a Svätou stolicou ako suverénne subjekty medzinárodného práva. Štát a cirkev si vzájomne deklarujú spoluprácu, máme tých istých občanov, aj veriacich aj neveriacich," vysvetlil.

13:30 Začína sa inauguračná slávnostná svätá omša v Dóme sv. Martina.

13:20 Inauguračná omša bude o 13:30 v Dóme sv. Martina. Peter Pellegrini požiadal, aby bola svätá omša katolícka. O nadchádzajúcej udalosti nám viac povedal cirkevný právnik Tibor Hajdu.

13:15 Prvá cesta Petra Pellegriniho do zahraničia povedie do Bruselu, kde bude zastupovať premiéra Roberta Fica na neformálnom stretnutí lídrov EÚ.

13:15 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakáva, že sa odpúta od vlády Roberta Fica a Hlasu a bude nadstraníckym prezidentom.

"Kľúčovou otázkou však ostáva, či bude Peter Pellegrini schopný odpútať sa od politiky vlády Roberta Fica. Tiež, či sa stane nadstraníckym prezidentom, ktorý sa nebude báť použiť právo veta aj pri zákonoch od jeho bývalých straníckych kolegov. V prípade zahraničných otázok od nového prezidenta očakávame namiesto medzinárodnej izolácie jasnú politiku s pevným ukotvením Slovenska v EÚ a NATO," uzavrel Branislav Gröhling.

Kde budú dopravné obmedzenia?

  • Staromestská ulica bude obojsmerne uzavretá od 12.30 do 15.30 h od Mosta SNP po Hodžovo námestie pre všetku dopravu.

13:08 Svätá omša Te Deum

Na svätú omšu sú pozvaní všetci, ktorí budú aj na slávnostnej schôdzi Národnej rady. Predsedajúcim bohoslužby bude bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský.

O hudobnú stránku svätej omše sa postará Katedrálny zbor sv. Martina/Slovenská filharmónia.

13:05 Počas programu inaugurácie sa do jednotlivých častí ceremónie zapája vyše 150 vojakov.

Pozrite si záznam prvej časti mimoriadneho Štúdia ta3 o inaugurácii nového prezidenta. Peter Pellegrini zložil sľub a absolvoval prehliadku jednotiek Ozbrojených síl SR.

13:00 "Peter Pellegrini to bude mať ako prezident ťažké, latka je nastavená veľmi vysoko. Veľa bude záležať od toho, či dokáže narysovať hrubú čiaru za nešťastným, útočným spôsobom volebnej kampane, aj za svojimi straníckymi spojencami z minulosti (SMER, Hlas)," napísal na sociálnej sieti líder PS Michal Šimečka.

Myslí si, že jeho obsadenie pozície čestného predsedu Hlasu je naozaj neštandardným krokom.

Na konci dodal, že jemu osobne aj celému Slovensku praje, aby sa rozhodol správne a bol dobrým prezidentom.

12:57 Predseda opozičného KDH Milan Majerský praje prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu, aby vykonával svoju funkciu so štátnickým prístupom a vždy uprednostnil dobro a záujem všetkých občanov Slovenskej republiky pred záujmami úzkych politických skupín.

12:56 Slovensko bolo, je a ostane pevnou súčasťou Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, ale nebude sa v nich nikdy báť hovoriť svojím suverénnym hlasom, vyhlásil nový prezident. Sľubuje spájanie Slovenska, chce aktívne ponúkať víziu zjednoteného a súdržného národa. Usilovať sa chce o vytvorenie silného a starostlivého štátu.

12:50 Celý inauguračný prejav prezidenta SR Petra Pellegriniho bez redakčných úprav si môžete prečítať nižšie:

12:40 Politológovi Řádek vytkol v prejave Pellegriniho jednu vec:

"Pri spomenutí atentátu na premiéra, zabudol na to, že Robert Fico nebol prvý, proti ktorému smerovalo násilie. Pretože máme žiaľ viac obetí politického násilia na Slovensku," spomenul politológ a dúfa, že si na to prezident spomenie neskôr.

12:35 Peter Pellegrini ukončil svoj prejav slovami: "Nech Pán Boh žehná slovenským ľuďom, nech Pán Boh ochraňuje naše Slovensko."

12:32 Slovensko potrebuje liek na svoje rozdelenie, a tým je pokoj, hovorí Pellegrini. Povedal, že na stave politickej debaty majú určite svoju zásluhu aj médiá.

12:30 Slovensko bolo, je a ostane pevnou súčasťou Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, ale nebude sa v nich nikdy báť hovoriť svojím suverénnym hlasom.

Pellegrini chce pracovať aj na zdravých vzťahoch so všetkými našimi susedmi - Českou republikou, Poľskom, Rakúskom, Maďarskom aj Ukrajinou.

"S úctou hľadíme na Poľsko, ktoré dalo svetu veľkého pápeža. Rakúsku nikdy nezabudneme, že bolo pre mnohých ľudí útočiskom v čase neslobody a s Maďarskom sme stáročia kráčali spolu spoločnými dejinami. Ukrajine chceme pomôcť aby sa mohla tešiť zo spravodlivého mieru," povedal.

12:25 Čo vyhlásil Pellegrini vo svojom inauguračnom príhovore:

  • Nepodľahnime názoru, že z politiky sa má vytratiť spor, 
  • politika má byť miestom výmeny názorov, ale tento súboj musí mať pravidlá,
  • politika nesmie rozdeľovať rodinu pri stole s nedeľným obedom,
  • nesmie rozdeľovať dlhoročných priateľov na pracovisku,
  • nesmie sa sťať hnacím motorom negatívnych a deštruktívnych emócií, ktoré v spoločnosti driemu. 

Slovensko v súčasnosti podľa neho potrebuje súdržnosť, jednotu a spoločný ťah na bránu.

12:15 Hodnoty nového prezidenta SR Petra Pellegriniho sú štát, národ, rodina a človek. Definovanie si celospoločensky akceptovaných hodnôt a spoločnej vízie je tým najlepším predpokladom na to, aby národ uspel v ťažkých časoch.

12:10 "Žijeme v ťažkých časoch," hovorí Pellegrini. Vystrašené tváre ukrajinských utečencov v slovenských uliciach podľa neho zničili predstavu mnohých Slovákov, že vojna je len pojmom z učebníc dejepisu.

12:05 Peter Pellegrini hovorí o atentáte na premiéra Roberta Fica, ktorý podľa neho ukončil predstavu, že na Slovensku nemôže dôjsť k útoku na predsedu vlády. 

"Desaťročia sme žili v presvedčení, že moderné Slovensko vie všetky svoje krízy vyriešiť demokratickou a ústavnou cestou. Nestrieľali sme po sebe ani v čase, keď padal starý režim," podotkol.

12:03 Peter Pellegrini, nový prezident sa prihovára všetkým občanom, aj tým, ktorí volili niekoho iného s nádejou, že jeho výkon funkcie bude raz hodný aj ich rešpektu.

"Prezident je síce živým človekom so svojimi chybami aj nedokonalosťami, ale je aj symbolom krajiny," povedal a v príhovore spomenul aj svojho nebohého otca.

12:00 Peter Pellegrini zložil sľub. Slovenská republika má nového prezidenta, oznámil to predseda ústavného súdu Ivan Fiačan Hrá slovenská hymna a Bratislavou sa ozýva delostrelecká salva.

Pellegrini inaugurácia Foto: TASR/Michal Svítok Peter Pellegrini si podáva ruku s predsedom Ústavného súdu Ivanom Fiačanom.

11:59 Pellegrini sa stáva šiestou hlavou štátu. Funkciu prevzal na päť rokov, do roku 2029.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony," citoval Pellegrini Ústavu SR.

11:56 Pellegrini zloží pred Národnou radou SR sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR.

Následne zaznie štátna hymna a prezident prednesie inauguračný prejav.

Po prejave sa slávnostná schôdza ukončí.

11:55 Žiga hovorí, že prezident má byť "nad súbojom politických rivalov" a má byť nadstranícky. Verí, že Národná rada vytvorí s prezidentom "konštruktívny vzťah a vzájomný rešpekt".

11:54 Poverený vedením parlamentu Peter Žiga otvoril slávnostnú schôdzu NR SR úvodným slovom a privítal hostí.

V priamych voľbách 6. apríla 2024 si občania zvolili Petra Pellegriniho.

11:50 Koncertná sieň Slovenskej filharmónie má kapacitu vyše 460 miest. Obsadené budú všetky z nich. Okrem osobných hostí prezidenta dostali pozvánku na slávnosť poslanci Národnej rady, členovia vlády, bývalí slovenskí prezidenti i bývalí predsedovia Národnej rady.

Podľa nepísaného zvyku boli na inauguráciu prezidenta pozvaní aj neúspešní kandidáti z prezidentských volieb.

Pozvánku dostali aj zástupcovia diplomatického zboru. Na inaugurácii sú aj bývalý prezident Českej republiky Miloš Zeman a bývalý predseda vlády Českej republiky a aktuálne poslanec Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Andrej Babiš.

11:46 Začína sa slávnostná schôdza Národnej rady v Redute a blíži sa skladanie prezidentského sľubu.

Ešte stále úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová prichádza.

11:40 Tesne pred začatím Slávnostnej schôdzi NR SR Pellegrini pridal na Facebook post, kde spomína svojho zosnulého otca.

11:39 V sprievode policajtov na motorkách v limuzíne dorazil Peter Pellegrini. Jeho auto je obklopené ochrankármi. Z auta vystúpil bez akéhokoľvek sprievodu.

Na mieste je aj Zuzana Čaputová.

11:38 Pellegrini sa nemusí slepo riadiť protokolom.

"Prešiel cestu politika a zasadol na post štátnika. Na Slovensku je to reprezentatívna funkcia. Slovenský prezident nemá také právomoci. Jeho rétoriku poznáme a sme už na ňu zvyknutí, vychádza z gréckeho modelu, ktorý nás vedie k tomu, že musíme zaujať, získať a podnietiť k ďalšiemu uvažovaniu," tvrdí protokolistka Holubová. 

11:30 Patrícia Medveď Macíková v Prezidentskom paláci bude viesť komunikačný odbor, potvrdila pre RTVS.

S Pellegrinim odchádzajú do paláca podľa jej slov aj jeho doterajší poradcovia Marian Bednár a Michal Hlaváč.

"Ani keby chcel vybehnúť na zmrzlinu, nemôže ísť sám," povedala.

11:24 Na ceremoniál už prišiel bývalý expremiér Vladimír Mečiar aj český expremiér Andrej Babiš. 

11:23 Z vládnych predstaviteľov prišiel do filharmónie minister školstva Tomáš Drucker a minister spravodlivosti Boris Susko. Očakáva sa príchod všetkých členov vlády, s výnimkou premiéra Roberta Fica, ktorý sa lieči zo zranení po atentáte.

11:22 Na inauguráciu prišiel aj Ivan Korčok, ktorý s Petrom Pellegrinim súperil o prezidentskú stoličku.

11:20 Redaktor Jozef Šivák informoval o tom, že hostia už pomaly prichádzajú do Reduty. O tom, koľko hostí si pozval Peter Pellegrini nám povedala hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď Macíková.

11:12 Redaktorka Nikoleta Detáriová sa nachádza na balkóne Reduty, kde položila pár otázok aj hovorcovi ministerstva vnútra Matejovi Neumannovi.

11:12 Ku korunovačnej časti patrí aj sprievod pešou zónou, kedy si prezident podá s občanmi ruku. "Kvôli atentátu na premiéra, ktorý sa uskutočnil 15. mája, bol tento akt zrušený," vysvetlila protokolistka. 

11:06 Podľa protokolistky Márii Holubovej je inaugurácia hlavy štátu top udalosť Slovenskej Republiky.

"Pred piatimi rokmi vtedajší predseda SR Andrej Danko natiahol prejav a boli sme 5 minút bez prezidenta," spomína si protokolistka na inauguráciu Zuzany Čaputovej. 

11:00 Peter Pellegrini nebude mať po svojom boku žiadnu prvú dámu. 

10:50 Štáb ta3 máme aj v teréne. Redaktor Jozef Šivák sa nachádza pred Slovenskou filharmóniou.

10:45 Politológ taktiež naznačil, že Peter Pellegrini nebude chcieť vládnuť iba jedno volebné obdobie, ale minimálne dve. 

Pozrite si rozhovor s bývalým prezidentom Rudolfom Schusterom.

10:40 Peter Pellegrini neviedol ostré súboje s opozíciou. 

"Viedol parlament, má skúsenosti z aktivít, ktoré si vyžadovali komunikáciu s politikmi a stranami, ktoré majú iný názor. Išlo mu to veľmi dobre," povedal politológ Řádek s tým, že vzťah aj so Zuzanou Čaputovou mal harmonický.

10:32 Čaputová bola najlepšou hlavou štátu v novodobej histórii Slovenska, vniesla do slovenskej politiky vysokú mieru kultivovanosti, povedal v Štúdiu ta3 politológ Řádek.

Pozrite si reportáž Veroniky Pancurákovej o profile Petra Pellegriniho.

10:25 Český exprezident Miloš Zeman na inauguráciu Petra Pellegriniho pricestoval už v piatok, večer prijal v bratislavskom hoteli Carlton bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča aj podpredsedu parlamentu Andreja Danka.

10:18 Väčšina slovenských prezidentov vzišla zo slovenských strán. "Pellegrini sa hlási k nejakému politickému prúdu. Jeho rozhodnutia budú limitované práve tým, k akým ideológiám sa hlási," poznamenal politológ v Štúdiu ta3. 

Dodáva, že "nemôžeme od Petra Pellegriniho očakávať, že vymaže svoju minulosť. Každá hlava štátu sa ocitla v situácii, kedy musela zohľadniť vyššie, dôležitejšie princípy, ako sú úzko stranícke."

10:12 Peter Pellegrini bude viac ľudovejším prezidentom, povedal pre ta3 politológ Miroslav Řádek.

"Tak ako môžeme vnímať Zuzanu Čaputovú ako intelektuálnejšiu političku, ktorá zvažovala každé svoje slovo a rozhodnutie, myslím si, že Peter Pellegrini sa bude snažiť byť viac ľudovejším prezidentom," zdôraznil. 

Obaja pochádzajú z iných politických táborov, zdieľajú podľa neho dôležité vlastnosti a hodnoty. 

10:00 Priebeh inaugurácie komentujú v Štúdiu ta3 protokolistka Mária Holubová politológ Miroslav Řádek. 

9:50 Opozícia príde na inauguráciu Petra Pellegriniho. Slovensko je zatiaľ jediné, ktoré pozvanie odmietlo.

"Prajem novozvolenému prezidentovi, aby sa v prvom rade zastával ľudí a záujmov Slovenska, dôstojne nás reprezentoval v zahraničí, bol nadstranícky a nositeľ pokoja. Peter Pellegrini vstupuje ako prezident do náročného obdobia, keď v spoločnosti panuje veľká nedôvera, nenávisť a nepokoj. Očakávam od prezidenta, že bude prinášať pokoj, rozvahu a spájať rozdelenú spoločnosť," odkazuje KDH.

9:41 Český expremiér Andrej Babiš na sociálnej sieti informoval, že je v Bratislave.

9:40 Zaujímavosti o inaugurácii: Dekorácia vo forme kvetov bude ladená do bielo-krémovo-zelenej kombinácie. Polovica kvetov je od slovenských záhradníkov, zvyšná polovica je importovaná.

9:23 Peter Pellegrini napísal status na Facebooku pred inauguráciou za prezidenta.

9:20 Ráno je ešte hlavou štátu Čaputová, napoludnie už Pellegrini. Čo môže a musí prezident? O tejto téme sme sa rozprávali s ústavným právnikom PF UK Vincentom Bujňákom.

Program inaugurácie prezidenta Pellegriniho:

11:45 – začiatok slávnostnej schôdze parlamentu

12:00 – zloženie sľubu

13:00 – prehliadka armádnych jednotiek

13:30 – slávnostná omša Te deum

14:50 – Pellegrini prevezme od Čaputovej Prezidentský palác

15:00 – prehliadka čestnej stráže

15:15 – slávnostný obed

16:50 – prezident položí veniec k pamätníku M. R. Štefánika

17:30 – prezident položí veniec k Bráne slobody

20:00 – slávnostná recepcia na Bratislavskom hrade

8:40 Novozvolený prezident Peter Pellegrini si na nástup do úradu vybral hymnickú pieseň "Hoj vlasť moja". O hudbu sa postará vyše 91 hudobníkov.

Pod vedením šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Daniela Raiskina zahrá 51-členný orchester. Spievať bude 40-členný spevácky zbor na balkóne koncertnej siene.

8:20 Po pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si bude bezpečnosť pri organizácii jednotlivých udalostí v priebehu inauguračného dňa vyžadovať oveľa väčšiu pozornosť, ako tomu bolo pred piatimi rokmi, tvrdí publicista Hrabko.

Odovzdávanie prezidentskej agendy podľa neho neformálne prebieha už od momentu zvolenia nového prezidenta.

Pozrite si rozlúčku Zuzany Čaputovej s čestnou strážou.

8:00 Počas soboty bude prerušená aj premávka električiek na Jesenského ulici a autobusov na Staromestskej ulici, informoval Dopravný podnik Bratislava.

  • Električkové linky číslo 1 a 4 nebudú premávať po Jesenského ulici v čase od 7.00 do 15.00 h. Linka bude premávať po polookružnej trase Hlavná stanica… – Poštová – Kapucínska – Chatam Sófer – Most SNP – Šafárikovo námestie – …Hlavná stanica. Zastávky Jesenského a Námestie Ľudovíta Štúra nebudú vôbec obsluhované. Zastávka Centrum bude obsluhovaná iba v smere na Hlavnú stanicu.
  • Linka číslo 4 bude v smere do Dúbravky premávať po trase Zlaté Piesky/Stanica Nové Mesto… – Centrum (nástupište A) – Centrum (nástupište D) – Kapucínska – Kráľovské údolie – …Dúbravka, Pri kríži. Zastávky Most SNP a Chatam Sófer budú obsluhované iba v smere na Zlaté Piesky/Stanicu Nové Mesto. „Trasa linky v smere Zlaté Piesky/Stanica Nové Mesto sa nemení,“ doplnil DPB.
  • V čase od 12.30 do 15.00 h nebudú premávať autobusy po Staromestskej ulici, zastávka Zochova nebude obsluhovaná. Obmedzenie sa dotkne liniek 31, 39, 80, 83 a 93.

7:40 S dopravnými obmedzeniami treba rátať v Bratislave v súvislosti s inauguráciou prezidenta. Týkať sa budú najmä Starého Mesta, Devína a diaľničného obchvatu Bratislavy D1 a D2. Informovala o tom bratislavská krajská polícia.

Kde budú dopravné obmedzenia?

  • Pri Redute a okolí bude vylúčenie cestnej premávky pre individuálnu aj hromadnú dopravu od 07.00 do 13.30 h.

7:30 Mama z neho chcela mať lekára. On chcel byť v detstve rušňovodičom ako jeho dvaja strýkovia. Napokon vyštudoval právo, bol generálnym prokurátorom, predsedom parlamentu a dvojnásobným prezidentom. S Ivanom Gašparovičom sa rozprával kolega Jozef Šivák.

7:25 Pellegriniho zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 6. apríla. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament.

Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič, následne post zastával Andrej Kiska a poslednou prezidentkou bola Zuzana Čaputová.

Funkčné obdobie jej uplynie, keď bude inaugurovaný jej nástupca Pellegrini.

7:20 V sobotný podvečer položí Pellegrini veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Deň inaugurácie ukončí nový prezident SR slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.

7:15 Program bude pokračovať príchodom do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidentky Čaputovej. Nasledovať bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR a slávnostný obed, na ktorý Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

7:00 Prezident sa následne presunie na bratislavské Hviezdoslavovo námestie, kde sa uskutoční prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. V bratislavskom Dóme sv. Martina sa bude potom konať slávnostná bohoslužba slova Te Deum.

6:30 Peter Pellegrini v sobotu zloží sľub na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Po tomto akte bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom Pellegrini predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu.

Inaugurácia očami webu ta3. Pozrite si, na aké špeciálne články sa môžete tešiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok