Kate robí dobré pokroky v liečbe rakoviny. Zúčastní sa prvej verejnej akcie od oznámenia choroby

14.6.2024 19:48 , Aktualizované: 14.6.2024 20:07

Britská princezná Kate oznámila, že v liečbe rakoviny robí dobré pokroky. V sobotu 15. júna sa preto zúčastní na veľkolepej vojenskej prehliadke v Londýne, čo bude tento rok jej prvé verejné vystúpenie. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Kensingtonského paláca.

Princezná Kate
Foto: X/AFP

Sú dobré aj zlé dni

Budúca kráľovná sa na verejnosti naposledy objavila na Vianoce. Vtedy sa Kate s rodinou zúčastnila bohoslužby v kostole blízko kráľovského sídla Sandringham vo východnom Anglicku. V januári bola hospitalizovaná pre bližšie nešpecifikovanú operáciu brucha a v marci oznámila, že podstupuje chemoterapiu pre bližšie nešpecifikovanú formu rakoviny.

"Robím dobré pokroky, ale ako vie každý, kto prechádza chemoterapiou, sú dobré aj zlé dni," uviedla manželka následníka trónu, princa Williama. "V tých zlých dňoch sa cítite slabí, unavení a musíte nechať telo oddychovať. Ale v dobrých dňoch, keď sa cítite silnejší, chcete z pocitu pohody vyťažiť maximum," pokračovala Kate.

Dodala, že ju čaká "ešte niekoľko mesiacov" liečby. "V dňoch, keď sa cítim dostatočne dobre, je radosť zapojiť sa do školského života, venovať osobný čas veciam, ktoré mi dodávajú energiu a pozitivitu, a tiež začať trochu pracovať z domova," uviedla vo vyhlásení. Okrem toho potvrdila, že sa cez víkend s rodinou zúčastní vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv narodenín britského panovníka Karola III. známej ako Trooping the Color.

"Dúfam, že sa v lete budem môcť zúčastniť na niektorých verejných podujatiach, ale rovnako viem, že ešte nie som z najhoršieho vonku," uviedla tiež Kate.

Oznámenie je podľa AP významným míľnikom, ale neznamená pre Kate návrat k verejným povinnostiam na plný úväzok. Kensingtonský palác taktiež zverejnil novú snímku princeznej.

Princeznin svokor a kráľ Karol III. má tiež rakovinu a podstupuje liečbu. Britská hlava štátu naposledy odcestovala do Francúzska na osemdesiate výročie vylodenia v Normandii.

Na rozdiel od kráľa sa Kate úplne stiahla zo svojich kráľovských povinností. Jej manžel princ William sa na jar tiež na niekoľko týždňov stiahol, aby podporil svoju ženu a ich tri deti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok