Inaugurácia priláka davy, vstúpia do zón bezpečnosti. Na muške budú kritické miesta, hovorí exšéf ochrankárov

14.6.2024 12:43

Slovensko čaká inauguračný deň. Bezpečnosť celej udalosti závisí od ostražitosti bezpečnostných zložiek. Udalosť priláka do hlavného mesta dav ľudí, ako si s ním poradí ochranka?

Inaugurácia prezidenta Slovenskej republiky je jedna z najvýznamnejších bezpečnostných opatrení. Hoci sa koná každých päť rokov, bezpečnostné zložky striktne dodržujú predpísané protokoly. 

Výnimočnosť udalosti spočíva vo veľkej pozornosti verejnosti a médií, otvoril tému hosť Štúdia ta3 Peter Krajčírovič, bývalý šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. 

Ochrana najvyššieho ústavného činiteľa 

Peter Pellegrini sa ujme prezidentského úradu už v sobotu (15. júna). Inaugurácia bude iná, než bola v minulosti. Poznačia ju totiž prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

O ochranu najvyššieho ústavného činiteľa sa postará ochranka v spolupráci so všetkými spravodajskými službami.

„Ďalej s dopravnou políciou, lokálnymi bezpečnostnými zložkami. Rovnako s magistrátom a protokolmi, ktoré majú čo-to povedať do programu,“ vymenováva exšéf ochrankárov.  

Mesačné prípravy na inauguráciu 

Bezpečnostné zložky začali pripravovať na inauguráciu už v čase aprílového volenia prezidenta.

Krajčovič tvrdí, že nie je podstatné, kto sa stal hlavou štátu, pretože ochranka už má za sebou niekoľko podobných udalostí a počíta so všetkými možnými scenármi. 

„Nutnosťou je dodržať protokoly – ako je príjazd VIP hostí, možný peší presun, príjazd do Dómu svätého Martina alebo Prezidentského paláca. Vedia, kde sú kritické miesta, uzlové body aj únikové cesty,“ konštatuje. 

Priveľká koncentrácia ľudí 

Rizikom výnimočného dňa bude aj samotná verejnosť, ktorá prichádza na podujatie. V prípade veľkej koncentrácie ľudí vytvárajú bezpečnostné zložky „zóny bezpečnosti“. 

„Kontrola spočíva v náhodnej a bližšej kontrole. Náhodná prebieha akoby z diaľky, vyhodnocujú sa nebezpečné osoby. Bližšia zóna už obsahuje detektor kovov, röntgeny, ľudia nemajú možnosť priblížiť sa s ostrými predmetmi, zbraňami,“ vysvetľuje bývalý šéf ochrankárov. 

Časové dopravné uzávery 

Inauguračný deň Petra Pellegriniho bude výnimočný aj z hľadiska zmien štandardnej trasy prezidenta z Hviezdoslavovho námestia do bratislavskej katedrály.

Peší presun z bezpečnostných dôvodov zrušili. Hlava štátu a jeho tím sa odvezie vládnymi limuzínami. 

Aj táto zmena je dôležitou zložkou v programe bezpečnosti prezidenta. „Muselo sa pristúpiť k odklonu a zastaveniu dopravy v častiach, kde sa bude Pellegrini pohybovať. Vytvorili sa časové dopravné uzávery, aby sa predišlo incidentom a dopravnej nehode. Hlavné je zabezpečiť plynulý a bezpečný prechod pre chránené osoby,“ opisuje situáciu Krajčírovič. 

Profil ochrancu 

Záujem o prácu ochrankárov na Slovensku rastie. Krajčírovič odhaduje ich počet v stovkách. Každá z poverených osôb musí prejsť výberovým konaním, neskôr aj výcvikom. 

Spĺňať musí viacero kritérií, prvoradá je chuť pracovať v bezpečnostných zložkách. „Musí chcieť byť bodyguard, práca ho musí baviť. Nesmie to byť len o atraktivite, že bude v televízii, alebo bude mať v uchu vysielačku,“ vysvetľuje ďalej.

Medzi jeho silné stránky by mali patriť najmä verbálny prejav, protokolárny prehľad a fyzická zdatnosť. Mal by vedieť strieľať. V neposlednom rade musí prejsť psychotestami a detektorom lží.

Na otázku, ako je možné, že ochrankár dokáže chrániť vlastným telom zverenú osobu, napriek tomu, že pud sebazáchovy mu hovorí uhnúť sa, a či sú medzi zložkami aj ženy sa dozviete vo zvyšku relácie nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok