Štvrtá Ficova vláda prekonala aj pandemické rekordy Matoviča. Zákony schvaľuje zrýchlene až pričasto, zistilo Via Iuris

14.6.2024 05:00

Štvrtá vláda Roberta Fica výrazne prekonala aj pandemické rekordy Igora Matoviča, keď prijíma takmer 60 % zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, a to bez akéhokoľvek dôvodu, uviedlo občianske združenie Via Iuris.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)  prichádza na 23. rokovanie vlády SR
Foto: TASR/Jaroslav Novák
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na 23. rokovanie vlády SR v Bratislave 13. marca 2024.

Štandardné verzus skrátené legislatívne procesy

Počas prvých siedmych mesiacov pôsobenia aktuálnej vlády pod vedením Roberta Fica parlament schválil 25 zo 42 zákonov (59 %) mimo štandardný proces. Prekonal tak rekordy vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

Predošlá vláda v mesiacoch marec až december 2020 pretlačila mimo štandardných procesov 47 % zákonov. Via Iuris však pripomína, že išlo o obdobie rozmáhajúcej sa pandémie Covid-19.

“Znamená to, že v súčasnosti schvaľujú v skrátenom legislatívnom konaní zákony ešte bezohľadnejšie ako v čase, kedy tento proces odôvodňovala celosvetová pandémia,” uviedla Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca s občianskym združením.

Pozrite si archívnu reportáž z 12.6.2024 o balíku opatrení lex atentát:

Prístup Ficovej vlády v minulosti

Via Iuris porovnáva aktuálne kroky vlády Roberta Fica s jej pôsobením v minulosti. "Počas tretej vlády Roberta Fica bolo za celé funkčné obdobie v skrátenom konaní schválených len 5,80 % zákonov. Ak porovnáme prvé mesiace vládnutia, tak od konca marca do decembra roku 2016 bolo v skrátenom legislatívnom konaní schválených len 12,50 % zákonov. Dnes je štvrtá vláda Roberta Fica na hodnote 59,52 %," porovnalo združenie.

Riadny legislatívny proces priamo ovplyvňuje kvalitu prijatých zákonov. Široká diskusia, pripomienky odbornej a laickej verejnosti, ale aj dostatok času podľa Via Iuris napomáhajú k jasnosti a zrozumiteľnosti zákonov.

Trestná novela

Poukazuje napríklad na novelu Trestného zákona. Počiatočný argument, že skrátený legislatívny protest má urýchlene zastaviť porušovanie základných ľudských práv viacerých obvinených, bol znegovaný skutočnosťou, že schválenie trvalo dlhšie, ako by to trvalo so štandardným procesom.

"Vládni politici však dosiahli to, že obrovskú zmenu trestných zákonov, ktorá zasiahne každého občana Slovenska, napísali a schválili bez akejkoľvek odbornej diskusie. Možnosť pripomienkovať ju tak nemali generálny prokurátor, Slovenská advokátska komora, súdna rada ani iná odborná či laická verejnosť," upozorňuje a pripomína Via Iuris.

Pozrite si archívnu reportáž o novele Trestného zákona:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok