Advokáti majú pripomienky k balíku opatrení lex atentát. Tvrdia, že zasahuje aj do Trestného zákona

Slovenská advokátska komora (SAK) nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie v prípade návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku, tzv. lex atentát. Zdôrazňuje to najmä v súvislosti so zásahmi do Trestného zákona.

Na snímke tabuľa na budove, v ktorej sídli Slovenská advokátska komora
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zásadnú výhradu má k navrhovanému zavedeniu hrozby trestnoprávneho postihu za nezaplatenie peňažných pokút uložených rozhodnutím štátneho orgánu, informoval mediálny odbor komory.

Skrátený legislatívny proces

Advokáti zaujali stanovisko k balíku prijatých opatrení lex atentát, ktoré prešli skráteným legislatívnym procesom.

Slovenská advokátska komora sa v minulosti opakovane kriticky vyjadrovala k nadužívaniu inštitútu skráteného legislatívneho konania.

Komora rešpektuje zámer vlády nájsť vhodné riešenia na zvýšenie bezpečnostnej situácie a legitímnu ochranu ústavných činiteľov. Prihliada tiež na to, že skrátený legislatívny proces môže byť pri otázkach bezpečnosti namieste.

"V prípade navrhovaného zásahu do Trestného zákona (a prípadne aj niektorých ďalších novelizačných článkov) však podľa Slovenskej advokátskej komory na to nie je dôvod," tvrdí vo svojom stanovisku.

Pri návrhoch v rámci lex atentát chce komora "osobitne upozorniť na dva novelizačné články".

Pozrite si archívnu reportáž z 12.6.2024 o prijatých zákonoch na zvýšenie bezpečnosti - lex atentát:

Výhrada k Trestnému zákonu

Zásadnú výhradu majú kandidáti proti návrhu, ktorý sa týka zmeny v Trestnom zákone. Navrhovaná zmena znamená, že ak osoba nezaplatí pokutu, štát ju môže potrestať trestným právom podobne ako za zločin.

"Ide podľa nášho názoru o typický príklad porušenia zásady ultima ratio (poslednej možnosti, pozn. red.) pri využívaní nástrojov trestného práva na ciele, ktoré možno vhodne dosiahnuť inými nástrojmi (v tomto prípade štandardný výkon rozhodnutí podľa Exekučného poriadku)," priblížila advokátska komora.

Zjednodušene to znamená, že trestné právo by sa nemalo používať na niečo, čo sa dá vyriešiť aj inak, napríklad exekúciou, ktorá je štandardným spôsobom vymáhania pokút a dlhov.

Citlivé informácie od operátorov

Advokáti majú tiež pripomienku k "novelizačnému článku k zákonu o elektronických komunikáciách, ktorý má umožniť orgánom činným v trestnom konaní žiadať od operátorov citlivé telekomunikačné údaje aj pri vyšetrovaní priestupkov".

Slovenská advokátska komora si myslí, že by išlo o neproporcionálny zásah.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok