Ľahko zneužiteľné, papalášizmus, zvýhodňovanie Fica. Opozícia kritizuje niektoré časti balíka lex atentát

Vláda v stredu schválila balík opatrení, takzvaný lex atentát, ktorý má zlepšiť bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike. Ide o súbor šiestich zákonov, ktorá je odpoveďou na atentát na premiéra Roberta Fica. Opozícia s niektorými bodmi nesúhlasí.

Ilustračný záber opozícia
Foto: TASR/Jakub Kotian/Pavel Neubauer/Jaroslav Novák
Ilustračný záber

Opatrenia v balíku

Vláda chce napríklad zamedziť protestom pred obydliami. Prezident, predseda Národnej rady a premiér by mali mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť". Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

Zákaz zhromaždení by mohol platiť v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. V prípade Ústavného súdu SR by mal platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla.

Reakcia Progresívneho Slovenska

Predseda hnutia PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka sa vyjadril, že v balíku lex atentát sú mnohé ustanovenia, ktoré PS považuje za "veľmi problematické" a "zasahujúce do práv". Šimečka však dodáva, že sú tam tiež návrhy, s ktorými sa dá súhlasiť, pretože "idú správnym smerom".

"Mnohé z toho, čo obsahuje tento návrh lex atentát, nijakým spôsobom nesúvisí s bezpečnosťou ústavných činiteľov a ich ochranou. Napríklad tá doživotná renta pre predsedu vlády nesúvisí s jeho bezpečnosťou," priblížil kritizované časti líder progresívcov.

Doživotná ochrana pre predsedu parlamentu je podľa PS neopodstatneným krokom. Hnutie kritizuje tiež pasáže, ktoré zasahujú do práva na zhromažďovanie. Opozičné hnutie návrh považuje za nebezpečný, pretože je možné ho zneužiť.

Pozrite si vyjadrenie Michala Šimečku.

Reakcia Slovenska

Opozičné hnutie Slovensko návrh opatrení kritizuje. Podľa neho ide o zabezpečovanie výhod pre Roberta Fica, pretože podmienky v zákone sú nastavené tak, že na dlhé obdobie ich môže splniť len premiér Fico.

„Ak dostane Fico doživotný plat a doživotné vyvážanie sa po Slovensku, ako to zabezpečí jeho väčšiu bezpečnosť? Vláda zneužíva atentát a dáva Ficovi ďalšie papalášske výhody, ktoré nás všetkých budú stáť približne 30-tisíc eur mesačne,“ povedal predseda hnutia Igor Matovič.

Slovensko vníma problém v zákone, ktorý sa týka obmedzovania protestných zhromaždení. Dodáva, že návrh je ľahké zneužiť. "Napríklad stačí, ak provokatéri zvolali kontraprotest a už to bude dôvod na zrušenie protestu. Zároveň ministerstvo vnútra hrozí pokutami obciam, ak takéto protesty schvália," vysvetľuje svoju kritiku hnutie.

Reakcia Kresťanskodemokratického hnutia

Poslanec KDH František Majerský skonštatoval, že niektoré veci v návrhu vníma pozitívne, no niektoré nie sú dobre nastavené. Priblížil, že o návrhu a jeho znení ešte budú v klube diskutovať, prípadne predložia aj pozmeňujúci návrh.

Ak by neprešiel, v predloženej podobe by hnutie návrh pravdepodobne nepodporilo. S ochranou premiéra aj po skončení mandátu súhlasí. "Nebudeme sa tváriť, že sa v krajine nič nedeje," uviedol s tým, že k útokom na verejných činiteľov dochádza, no nemyslí si, že by mal mať preto dvojnásobný premiér doživotnú rentu.

Reakcia Slobody a Solidarity

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková spochybňuje, že by tieto opatrenia zlepšili bezpečnostnú situáciu. Poukazuje napríklad na návrh na doživotnú rentu pre premiéra či predsedu parlamentu.

V balíku vidí aj viaceré ustanovenia, ktoré môžu byť zneužívané proti demokracii. "Osobitne sa pozastavujeme nad oprávneniami, ktoré má dostať Slovenská informačná služba. Má zbierať informácie z dôvodu ochrany zdravia určených osôb. Bez ďalších bližších vysvetlení," upozornila. Poukázala aj na chýbajúce vyčíslenie dosahov zákona.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok