Slovensko proti celému svetu. Lekári a pacienti kritizujú dištancovanie sa od Pandemickej zmluvy

13.6.2024 15:42

Lekári aj pacienti nesúhlasia s postojom Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom. Kritizujú, že Slovensko sa od prijatia predpisov disasociovalo. Upozorňujú na možné negatívne dopady na zdravie občanov. Vyplýva to zo stanovísk Slovenskej lekárskej komory (SLK), Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) a Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP).

kotlar a nemocnica
Foto: TASR/František Iván/Martin Baumann

Slovensko sa dištancovalo

"SLK so znepokojením prijala informácie o tom, že SR sa dištancovala od prijatia aktualizovaných medzinárodných zdravotníckych predpisov, prerokovávaných na nedávnom stretnutí Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve. Uvedomuje si, že medzinárodná spolupráca v oblasti ochrany zdravia a životov našich občanov je práve v prípade globálnych pandémií nevyhnutná," uviedli prezídium a rada komory vo vyhlásení. Dúfajú, že s definitívnym schválením bude SR súhlasiť.

S daným krokom nesúhlasí ani Slovenská lekárska spoločnosť a jej odborné spoločnosti. Považujú ho za nepochopiteľný a poškodzujúci občanov SR. Poukázali na to, že dokument definuje rámec pravidiel, akými bude svet reagovať na nové hrozby, epidémie či pandémie.

Pozrite si archívnu reportáž zo 6.6.2024 o dištancovaní sa Slovenska od medzinárodnej zmluvy:

Výzva ministerstvu

"Je dôležité, aby SR bola súčasťou spoločného úsilia o zachovanie zdravia spoločnosti," dodali. V tejto veci sa otvoreným listom obrátili na ministerstvo zdravotníctva.

Postoj SR skritizovala aj AOPP. "Aktualizované medzinárodné zdravotné predpisy (IHR) považujeme za záruku lepšieho zvládnutia prípadných pandémií," vysvetlila. Poukázala na to, že k materiálu donedávna neboli zo strany SR zásadné pripomienky.

"Vyzývame preto ministerstvo zdravotníctva a vládu SR, aby sa Slovensko pridalo k ostatným členským štátom WHO, ktoré chcú urobiť všetko pre zdravie a bezpečnosť svojich občanov," poznamenala. Zároveň ocenila iniciatívu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) rozšíriť súčasnú pracovnú skupinu pre IHR aj iniciovanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného výboru pre zdravotníctvo opozíciou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok