Dolinková reaguje na kritiku, posilní pracovnú skupinu. Dokumenty WHO budú vyhodnocovať aj odborníci

11.6.2024 17:44 , Aktualizované: 11.6.2024 19:10

Chýbajúci podpis Slovenska pod novým manuálom Svetovej zdravotníckej organizácie o postupe pri pandémii zdvihol opozíciu zo stoličky už aj opozíciu. Žiadajú zvolať mimoriadny zdravotnícky výbor a chcú, aby ministerka Zuzana Dolinková konala. Tá posiela reakciu.

Skupina sa rozšíri o odborníkov

Ministerka posilní a rozšíri súčasnú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných medzinárodných zdravotníckych predpisov, o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami.

Jej úlohou bude vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré pripravila WHO. Uviedla to práve v reakcii na kritiku, že Slovensko sa na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne disasociovalo, teda dištancovalo od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov.

Celé vyjadrenie ministerky si môžete pozrieť nižšie.

Kľúčové členstvo vo WHO

Dolinková podľa svojich slov pozorne vníma vnútropolitickú aj odbornú diskusiu, ktorú tento postoj vyvolal. Tento úzko odborný problém musia podľa nej zanalyzovať a posúdiť odborníci.

"Posilním a rozšírim súčasnú, vládou schválenú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných a stále platných medzinárodných zdravotníckych predpisov, o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami. Jej úlohou bude v najbližšom období detailne a odborne vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré pripravila WHO a následne jej zistenia budem prezentovať na rokovaní vlády," uviedla Dolinková.

Ministerka zdôraznila, že si uvedomuje negatívnu skúsenosť, ktorú má SR s bojom proti ochoreniu COVID-19. Dodala, že treba racionálne posudzovať medzinárodné postupy a podnety, ktoré prichádzajú z vonka. "Musíme opatrne a prezieravo pristupovať k novým výzvam, aby sme boli schopní čeliť prípadným zdravotným rizikám v budúcnosti," uviedla. Dolinková považuje za kľúčové, aby Slovensko svoje členstvo vo WHO vnímalo v kontexte všetkých svojich práv a povinností.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok