Opozícia zvoláva mimoriadny zdravotnícky výbor. Žiada, aby Dolinková zmenila Kotlárovo rozhodnutie

11.6.2024 13:05 , Aktualizované: 11.6.2024 21:48

Opozičné strany Slovensko, SaS, PS a KDH chcú zvolať mimoriadny zdravotnícky výbor. Dôvodom je odmietnutie aktualizácie medzinárodných zdravotníckych predpisov na kongrese Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informovali o tom na spoločnej tlačovej konferencii.

Marek Krajčí
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Chýba iba podpis Slovenska

Kým 190 krajín sa podpísalo pod nové pravidlá v prípade pandémie, podpis Slovenska tam chýba. Od spoločných krokov sa rozhodla dať ruky preč vláda na čele so splnomocnencom vlády pre prešetrenie manažovania pandémie Covidu-19 Petrom Kotlárom. 

Nové pravidlá v praxi môžu znamenať, že vakcíny k nám prídu neskôr, či to, že v krízových situáciách zareagujeme oneskorene.

Opozícia žiada krok späť

Opoziční poslanci budú od ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej žiadať, aby zvrátila Kotlárove kroky a pridala sa v prípade zmluvy s WHO k civilizovanému svetu. 

Marek Krajčí (Slovensko) uviedol, že Kotlár nemal odvahu zúčastniť sa stretnutia krajín WHO osobne. Všetky kroky sa podľa neho sa udiali so súhlasom ministerky. František Majerský (KDH) zdôraznil, že ministerka pred rokovaniami v Ženeve deklarovala, že Kotlár nebude mať mandát na to, aby za Slovensko rozhodoval.

"Čo sa udialo na zasadnutí Svetovej zdravotníckej organizácie je obrovská hanba, je to navyše absolútne nelogické. Slovensko sa dobrovoľne vzdalo príležitosti zúčastňovať sa rokovaní a včasného prístupu k najnovším zdravotníckym informáciám," kritizuje bývalý minister zdravotníctva a tvrdí, že svetové zdravotnícke protokoly boli v minulosti aktualizované do takej úrovne, aby sme mohli zabrániť pandémiám. Keby ich podľa Krajčího akceptovala napríklad Čína, pandémiu covidu nemusela byť taká silná.

"Slovenská vláda a jej splnomocnenec Kotlár sa zahrávajú s ohňom a so zdravím slovenských občanov. Nevidíme dôvod na dištancovanie sa od zvyšku sveta a v prvom rade ohrozovať zdravie slovenských pacientov," upozorňuje poslanec KDH Peter Stachura.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu opozície.

Ministerka hovorí o "disasociácii"

Pravda upozornila, že ministerka sa k tejto téme vyjadrila v utorok v relácii Braňa Závodského v Rádiu Expres.

Vysvetlila, že od postupov WHO sme sa nedištancovali a postup konzultovala s poradcami premiéra. "Od postupov WHO sme sa nedištancovali, ale disasociovali," spresnila.

Celú reakciu Dolinkovej nájdete v článku nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok