Bývalé a terajšie vedenie rezortu obrany sa škriepi pre darovanie migov Ukrajine. Má pravdu Kaliňák alebo Naď?

13.6.2024 10:49

Spor pre darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine opäť vzbudil vášne. Tentokrát pre analýzu, ktorá sa na ministerstve obrany nenašla, a pre ktorú bolo darovanie strojov východným susedom zrejme protiústavné.

Robert Kaliňák a Jaroslav Naď
Foto: TASR/Pavol Zachar, Pavel Neubauer

Toto tvrdí vo výpovedi terajší šéf rezortu Robert Kaliňák. "Týmto spôsobom oslabiť ozbrojené sily v rozpore s Ústavou sa v našom politickom slovníku ináč ako vlastizrada označiť nedá," vyhlásil. 

Na tlačovej konferencii označil Jaroslava Naďa za klamára, ktorý podľa jeho slov zavádzal koaličných partnerov, čo mal v tom čase dosvedčiť aj Richard Sulík. 

Tak existuje, alebo nie? 

Spor medzi politikmi vyvolala analýza, ktorú si vyžiadal štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher. Dokument na ministerstve hľadali, no nenašli ho. Prečo? 

Robert Kaliňák tvrdí, že ho nájsť ani nemohli, pretože vôbec neexistuje.

Dôkaz o jeho existencii priniesol samotný Jaroslav Naď. V živom vysielaní ho ukázal na oficiálnom hlavičkovom papieri ministerstva, ktorý podporil oprávnenosť darovania strojov Ukrajine.

Zároveň reagoval na zámer terajšieho ministra obrany, ktorý chce podať na svojho predchodcu trestné oznámenie. „Aj pravá ruka Blanára napísala, že klamete,“ odkázal Kaliňákovi.

Odvolal sa pritom na listy ministerstva zahraničia, ktoré tiež odobrili postup Hegerovej vlády. Tie podľa neho podpísala úradníčka Miroslava Vozáryová, ktorá je dnes na tomto ministerstve generálnou tajomníčkou služobného úradu.

Dôkazom má byť nahrávka z vlády 

Predseda strany Demokrati a bývalý minister obrany vyzval vládu Roberta Fica, aby zverejnila zvukovú nahrávku z rokovania vlády, na ktorom bývalý kabinet schválil darovanie stíhačiek.

„Celá tá vláda bola nahrávaná, pretože my sme presne vedeli, čo budete robiť, keď sa dostanete k moci, čo sa, žiaľbohu, stalo. Boli tak kladené dôkladné otázky, na ktoré som dôkladne odpovedal, aby k tomu bol dôkaz,“ povedal Naď.

Na Naďovu stranu sa postavil aj vtedajší premiér Eduard Heger, podľa ktorého chce Smer svojimi podnetmi len uspokojiť voličov. „Rozhodnutie o darovaní migov by sme urobili kedykoľvek znovu,“ uzavrel. 

Pozrite si archívnu reportáž z apríla 2023 o tom, že všetky naše migy sú už na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok