Dopustenie sa vlastizrady? Kaliňák avizoval trestné oznámenie pre darovanie migov Ukrajine. Naď sa ohradzuje

12.6.2024 12:01 , Aktualizované: 12.6.2024 14:41

Darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine bude viesť k právnym krokom. Minister obrany Robert Kaliňák podal trestné oznámenie. Exšéf rezortu Jaroslav Naď mal konať protiústavne. Ten sa voči obvineniu bráni.

Slovensko je pripravené Ukrajine odovzdať stíhačky MiG-29. Ministri o tom rokovali so Zelenským v Kyjeve
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister obrany Robert Kaliňák avizoval podanie trestného oznámenia ministerstvom obrany v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede po rokovaní vlády.

Bývalý minister obrany a súčasný predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď podľa Kaliňáka darovaním stíhačiek oslabil ozbrojené sily v rozpore s Ústavou.

Dopustenie sa vlastizrady

"Týmto spôsobom oslabiť ozbrojené sily v rozpore s Ústavou sa v našom politickom slovníku ináč ako vlastizrada označiť nedá," vyhlásil Kaliňák.

Naď zároveň tento krok urobil podľa Kaliňáka proti vôli svojich vtedajších koaličných partnerov. 

Porušenie Ústavy

"Po nástupe na ministerstvo som dal urobiť audit v odborných zložkách. Snažil som sa zistiť a dopátrať sa k informáciám, či niekto na takejto právnej analýze pracoval a či vôbec existuje. Nič také sa nenašlo," uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher.

Myslí si, že dočasne poverená vláda odovzdaním stíhačiek urobila zásadné rozhodnutie v zahraničnej politike, čím porušila Ústavu.

Opieranie sa o klamstvo

Štátny tajomník reagoval aj na právnu analýzu, ktorú zverejnil exminister Jaroslav Naď na sociálnej sieti v máji 2023.

Tá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk, o ktoré sa opieral pri darovaní techniky pre Ukrajinu. "Vysvitlo, že exminister klamal, keď sa opieral o právnu analýzu pri darovaní stíhačiek MiG-29 pre Ukrajinu," komentoval Melicher.

Ministerstvo analýzu nevie nájsť

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Právnu analýzu žiadal od rezortu aj verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. V stanovisku informoval, že ministerstvu sa ju nepodarilo nájsť.

Reakcia exministra obrany Jaroslava Naďa 

Na tému darovania migov na Ukrajinu sa vyjadril aj niekdajší minister obrany Jaroslav Naď.

V stanovisku spomína, že je rád, že vláda Eduarda Hegera darovala stíhačky. Dodáva, že stroje budú preplatené z európskeho mierového nástroja.

"Samozrejme, že bola spravená právna analýza. Nielen na ministerstve obrany. Stotožnilo sa s ňou ministerstvo spravodlivosti, zahraničných vecí, a tiež kancelária prezidentky a rovnako tak na úrad vlády. Na základe tohto urobila vláda ako kolektívny orgán rozhodnutie, kde schválila podpis medzinárodnej zmluvy," reaguje Naď.

Pozrite si reportáž z 18. apríla 2023, ktorá sumarizuje darovanie stíhačiek Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok