Právna analýza k darovaniu migov Ukrajine zrejme neexistuje. Na ministerstve obrany ju nemôžu nájsť

12.6.2024 07:00

Ministerstvu obrany sa nepodarilo nájsť právnu analýzu týkajúcu sa možnosti darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine vládou s vyslovenou nedôverou. Informácie poskytol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

MiG-29.
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ombudsman konal v súvislosti s podnetom podávateľa, ktorému rezort obrany analýzu na základe infožiadosti nesprístupnil.

Analýzu hľadali a nenašli

"Ministerstvo mi nedávno oznámilo, že sa snažilo vyhovieť navrhnutému opatreniu a analýzu nájsť. Skonštatovalo však, že ministerstvo a ani jedna z jeho organizačných zložiek danou analýzou nedisponujú. Rovnako uviedlo, že analýza nie je ani zachytená v jeho databázach v žiadnej podobe," priblížil.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

K darovaniu chýbalo oprávnenie

Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď zverejnil právnu analýzu rezortu obrany, ktorá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk na jeho informované rozhodovanie v procese, na sociálnej sieti v polovici mája 2023.

Pozrite si reportáž z apríla 2023 o tom, že všetky naše migy sú už na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok