Finančná gramotnosť a správne návyky: Ako sa Slováci starajú o svoje peniaze?

14.6.2024 07:00

Takmer polovica Slovákov čerpá informácie o financiách z médií, niektorí ich nevyhľadávajú vôbec. Finančná gramotnosť sa najčastejšie dedí z generácie na generáciu. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Partners.

Finančná gramotnosť Slovákov je nízka, pomôcť má nový projekt NBS
Foto: SITA/Jozef Jakubčo (ilu)

Finančnú gramotnosť treba rozvíjať už od detstva a dobré finančné návyky si treba pestovať aj v dospelosti, upozornila odborníčka na osobné financie spoločnosti Partners Eva Lelkesová.

Dodržiavanie finančných mier

Veľa ľudí na Slovensku sa o svoje financie vôbec nestará. "V prvom rade by sa človek mal zaujímať o svoje financie a nerozprávať, že on to nerieši, že jeho sa to netýka. Mal by poznať nielen svoje príjmy, ale aj svoje výdavky, lebo každý z nás vie, koľko zarába, ale málo z nás vie, koľko míňa a na čo," uviedla Lelkesová.

Kľúčové je podľa nej dodržiavať ideálne finančné miery, a to desať percent na rezervu, 20 percent na dôchodok, 30 percent na úvery a 40 percent na spotrebu, ako sú napríklad bežné výdavky domácnosti alebo cestovanie.

Okrem toho tiež radí, aby si ľudia hneď po prijatí výplaty na účet minimálne desať percent odložili do rezervy. Podľa nej treba myslieť na budúcnosť už teraz. Zbytočné zadlžovanie napríklad na dovolenku alebo vianočné darčeky môže neskôr zaťažiť rozpočet.

Osvojenie si finančných návykov

Finančné návyky by si mali podľa Lelkesovej osvojiť najmä mladí ľudia, a to hneď už v prvom zamestnaní. S nastavením konkrétnych návykov im môže pomôcť aj finančný poradca.

Z aktuálneho prieskumu spoločnosti vyplýva, že mnohé finančné návyky sú dedičné a Slováci si ich odovzdávajú z generácie na generáciu. Až 46 percent čerpá informácie o financiách z médií, 43 percent sa učí na vlastných skúsenostiach a 20 percent informácie nevyhľadáva vôbec.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok