V ktorých odboroch je najviac pracovných príležitostí? Pri výbere stredných škôl si žiaci môžu vybrať aj finančne výhodnú pozíciu

15.2.2024 15:20

Žiaci a žiačky základných škôl si vyberajú, na akú strednú školu chcú ísť, tiež popritom zvažujú, ako by sa v danom odbore vedeli uplatniť. Portál profesia.sk pripravil analýzu, ktorá sa zamerala na to, aké ponuky najčastejšie vyžadujú stredoškolské vzdelanie – s maturitou aj bez. Informoval o tom web almacareer.com.

žiaci trebišov
Foto: TASR/Roman Hanc (ilustračná fotografia)

Odbory na základe dosiahnutého vzdelania

Spomedzi viac ako 20-tisíc aktuálne zverejnených pracovných ponúk na portáli profesia.sk najväčšia časť, 41 % si vyžaduje stredoškolské vzdelanie s maturitou, a 25 % stačí stredoškolské vzdelanie bez maturity. V porovnaní s požiadavkou na vysokoškolské vzdelanie je to výrazne viac.

V polovici februára tak mali uchádzači a uchádzačky so stredoškolským vzdelaním s maturitou na výber z 8 447 ponúk, tí bez maturity zo 4 780. 

Pre ľudí so stredoškolským vzdelaním s maturitou je najviac inzerátov z oblasti obchodu, nasleduje administratíva a manažment. V prípade týchto sektorov však je medzi kandidátmi a kandidátkami veľká konkurencia, pretože na ponuky často reagujú aj uchádzači a uchádzačky s vyšším vzdelaním. Na inzeráty z obchodu reaguje v priemere 24 ľudí, v prípade administratívy až 40.

Najviac ponúk pre ľudí so stredoškolským vzdelaním s maturitou je na pozície administratívnych pracovníkov a pracovníčok, obchodných zástupcov a zástupkýň či odborných predajcov. O všetky tri pozície je zo strany uchádzačiek a uchádzačov nadpriemerný záujem, píše web almacareer.com.

Záujem malý, mzdy však vyššie

Evidujú sa aj oblasti, o ktoré je výrazne podpriemerný záujem. Na jednu ponuku z oblasti elektrotechniky a energetiky v priemere reaguje len päť ľudí, inzerátov z tejto oblasti je však aktuálne takmer 800.

Málo atraktívne je aj strojárstvo, automobilový priemysel a manažment kvality. Ak teda žiaci rozmýšľajú nad týmito smermi, budú mať po strednej škole vo výberových procesoch menšiu konkurenciu. Ponúkané mzdy sa pohybujú okolo 1 500 eur, v prípade manažmentu kvality je to vyše 1 600 eur.

Ani sektor informačných technológií sa aj napriek najvyšším ponúkaným platom neteší takému záujmu. Na jednu ponuku reaguje v priemere 12 ľudí, navyše v záujme o jednotlivé pozície sú veľké rozdiely, priblížil portál almacareer.com.

Pozrite si archívnu reportáž o pracovných ponukách:

Konkurencia

Inzeráty, ktoré vyžadujú stredoškolské vzdelanie bez maturity, sú najčastejšie z oblastí výroby, dopravy, obchodu, strojárstva a elektrotechniky.

Najmä posledné dva odbory sa oplatí ísť študovať, nakoľko je o ponuky z nich veľmi malý záujem. V prípade týchto oblastí je priemerný ponúkaný plat v inzerátoch 1 350 eur, čo je viac ako v prípade výroby, dopravy aj obchodu, o ktoré je zo strany uchádzačiek a uchádzačov oveľa väčší záujem, a teda aj väčšia konkurencia.

Z hľadiska konkrétnych pozícií pre ľudí so stredoškolským vzdelaním bez maturity je zo strany firiem najväčší dopyt po operátoroch a operátorkách výroby, predavačoch a predavačkách, skladníkoch a skladníčkach či robotníkoch a robotníčkach. O túto prácu je aj nadpriemerný záujem zo strany uchádzačiek a uchádzačov, dodal web almacareer.com.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok