Rozhodnutie, ktoré mladým formuje život. Ako si majú deviataci vybrať strednú školu správne?

15.2.2024 14:42 , Aktualizované: 15.2.2024 16:21

Deviataci na základných školách majú už len niečo vyše mesiaca na výber strednej školy. Niektorí z nich sú rozhodnutí o konkrétnych školách už dlhodobo, sú však aj takí, ktorí nevedia, aký smer vzdelania ich láka. S výberom školy môžu pomôcť kariéroví poradcovia, školskí vychovávatelia či psychológovia.

Študenti - stredné školy
Foto: TASR/Veronika Mihaliková/Lukáš Grinaj/Oliver Ondráš

Obdobie prihlášok

Vzhľadom na to, že sa začína obdobie podávania prihlášok, školskí kariéroví poradcovia majú viac práce. „Snažíme sa komunikovať s deťmi vždy, keď sa to dá. Chodíme za nimi do triedy aj počas prestávok," vyjadrila sa kariérová poradkyňa Martina Kaplánová pôsobiaca na jednej zo základných škôl v Bratislave. „Niektoré deti vyvíjajú vlastnú iniciatívu. Žiaci prídu cez prestávku, aj sami od seba, to však závisí od osobnosti dieťaťa. Chodia za nami aj rodičia,“ dodala.

V rozhovore so školským psychológom Adamom Čvirikom, ktorý pôsobí na jednej zo základných škôl v Žiline sa dozviete:

  • Podľa čoho si má žiak vybrať strednú školu? Čím sa má riadiť?
  • Nakoľko by mali do výberu strednej školy zasahovať rodičia?
  • Na čo si dať pozor pri výbere strednej školy?

Podľa čoho si má žiak vybrať strednú školu? Čím sa má riadiť?

Žiak by mal pri výbere školy začať tým, čo ho baví a čo by chcel robiť. Tiež tým, kde sa v budúcnosti vidí. Potom je potrebné si stanoviť priority, čo je preňho dôležité na strednej škole. Tiež je potrebné sa poradiť aj s rodičmi. Hlavné je, aby mal žiak pocit, že on je ten, ktorý si vyberá.

Nakoľko by mali do výberu strednej školy zasahovať rodičia?

Z praxe viem, že je to u každého veľmi individuálne. Najlepšie je, ak medzi žiakom a rodičmi prebieha diskusia o výbere strednej školy. Vie to ovplyvniť veľa vecí. V poriadku je tiež, že si dieťa, ktoré nemá vybratú školu, nechá poradiť od rodičov. Je však potrebné debatovať. Nemalo by to byť nič silené, tlačené alebo rozkázané, že takto to má byť. Žiak by mal vnímať tú slobodu, pretože to je prvý moment, kedy sa môže rozhodnúť sám za seba. Na druhej strane je podstatné dieťaťu vysvetliť, že s rozhodnutím o výbere strednej školy prichádzajú prvé zodpovednosti a dopady. Z praxe vnímam, že na toto sa občas zabúda.

Na čo si dať pozor pri výbere strednej školy?

Je veľa faktorov, ktoré dokážu zamiešať karty. Veľmi dôležité je nevychádzať zo stereotypov. Ide o frázy ako, že keď pôjde žiak na gymnázium, nikde sa nezamestná, a preto by mal ísť radšej na školu, kde dostane "papier". Ďalší stereotyp je, že ak má niekto zlé známky, mal by ísť napríklad na trojročnú učňovku. To nie je dobré.

Často sa sústreďujeme na to, aké sú známky a nie na potenciál žiaka. Potom sa obmedzujeme zospodu alebo zvrchu. Buď sa podceňujeme, alebo nadceňujeme svoje schopnosti. Je to limitujúce, pretože si takto staviame zábrany v tom byť úspešný alebo spokojný v budúcnosti. Potom to môže robiť problémy na strednej a vysokej škole, ale aj v dospelosti. Ak sa stredná škola vyberie dobre, môže byť formujúca.

Anketa

Pomáhate/Pomohli ste svojim deťom s výberom strednej školy?

Je to o diskusii. Dieťa si vybralo strednú školu na základe našich spoločných debát.
- %
Rozhodnutie je len na mojom synovi/dcére. Nechávam mu/jej úplne voľnú ruku.
- %
Rodičia majú mať posledné slovo. Deviatak je príliš mladý na to, aby dokázal zvážiť výber dostatočne.
- %
Celkovo hlasov: 49
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok