Vláda preskočila analýzu a rovno priniesla zmeny, myslí si Dubéci o lex atentáte. Podľa Gašpara vychádzala z toho, čo je jasne preukázané

12.6.2024 21:03

Hosťami relácie téma boli poslanci Národnej rady Tibor Gašpar (Smer-SD) a Martin Dubéci (PS). S moderátorom Petrom Bielikom diskutovali o balíčku zákonov lex atentát, ktoré sú odpoveďou na atentát v Handlovej.

tema dna
Foto: ta3

Chýbajúca analýza incidentu

Dubéci tvrdí, že je potrebné analyzovať situáciu ešte predtým, ako sa pristúpi k ďalším bezpečnostným krokom, ako je aj súbor opatrení lex atentát. Dodáva, že v prvom kroku je potrebné preveriť postupy ochranky, polície, spravodajských služieb a následne v druhom kroku vyhodnotiť „nutnosť ďalších zmien“, ktoré by sa pretavili do návrhu zákona.

„Ja mám pocit, že dnes sme v situácii, kedy sme v tom druhom kroku, že už máme nejakú potrebu zmien, ktoré prišli. Mne veľmi chýba, že sme nemali ministra, ktorý by nám prišiel a povedal jasnejšie, čo bolo zle a na základe akých potrieb sme k tomu došli,“ vyhodnotil poslanec hnutia PS.

Zároveň dodal, že je nutné uvažovať nad tým, či je v prípade lex atentátu nutné skrátené legislatívne konanie, a či budú všetky opatrenia efektívne v zvyšovaní bezpečnosti. Ako príklad uviedol, že nevidí opodstatnenie v rozširovaní doživotnej renty.

Zmeny, ktorými chcú upokojiť spoločnosť

„Všetky tieto zmeny vyplývajú jednoznačne z toho, čo je dnes už jasne preukázané,“ povedal Gašpar. Prijaté opatrenia podľa neho len odpovedajú na aktuálnu situáciu v spoločnosti.

Myslí si že mnohí ľudia, vrátané médií, často spomínajú napätú atmosféru, čo označil aj za dôvod atentátu. „To, čo dnes vieme s istotou povedať, to sú tie politické motívy páchateľa, ktoré vyvolala nejaká história pár rokov dozadu. A na to reagujú tie zmeny,“ vysvetlil.

Zmeny v zákone, ktoré hovoria o narúšaní verejných podujatí, majú byť na ochranu zhromažďovacieho práva, deklaroval poslanec Smeru. „Sú tam také návrhy, ktoré majú zabrániť tomu, aby niekto narúšal toto zhromaždenie svojím protichodným názorom, alebo aby sa konalo na bezpečných priestoroch, alebo aby samospráva, ktorá rozhoduje o tom, kde a za akých okolností sa vykoná, mala dostatok informácií na rozhodovanie,“ priblížil.

Celú diskusiu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok