Doživotná renta „iba pre Fica" vyvolala rozpor. Lex atentát spustí pred prázdninami letnú búrku, myslí si politológ

12.6.2024 17:41

Vláda v stredu schválila dlhoočakávaný lex atentát, ktorý má zlepšiť bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike. Ide o súbor šiestich zákonov, ktorá je odpoveďou na atentát na premiéra Roberta Fica. K návrhu zákona sa pre ta3 vyjadril politológ Miroslav Řádek.

Robert Kaliňák
Foto: TASR/Jaroslav Novák
Robert Kaliňák prichádza predstaviť schválený lex atentát

Nadpráca exekutívy

Vláda okrem iného v dokumente navrhuje, aby doživotný plat prislúchal nielen prezidentovi, ale aj predsedovi vlády a predsedovi parlamentu.

Řádek si o tejto doživotnej rente myslí, že je „jemnou nadprácou“ exekutívy. „Toto nijakým spôsobom bezpečnosť najvyšších ústavných činiteľov nezvýši,“ tvrdí politológ. Privítal však riešenie bývania najvyšších ústavných činiteľov. Pripomenul, že táto téma aa riešila ešte v čase, keď bol prezidentom Rudolf Schuster.

Obmedzenie zhromažďovania sa

Obmedzenie protestov možno podľa Řádeka chápať ako opatrenie, ktoré ochranu najvyšších ústavných činiteľov zvýši. „Myslím si, že právo verejnosti na protest alebo vyjadrenie iného názoru zostane taký istý, ale nebude zasahovať do súkromia politikov, kde nežijú len oni sami, ale aj ďalší členovia ich domácnosti a rodín.“

Vláda ešte pred predstavením opatrení hovorila o tom, že nepôjde o nič rozporuplné. Podľa politológa by sa však o tom dalo polemizovať, nakoľko by ho parlament mal prijať v skrátenom legislatívnom konaní. „Ak by si vláda zobrala viac času a zobrala aj argumenty opozície, tak by z toho mohol vzniknúť lepší materiál,“ myslí si.

Rozporuplná doživotná renta

Rozporuplnosť môže vzbudzovať aj doživotná renta pre ústavných činiteľov, ktorí budú vo funkcii dve plné funkčné obdobia.

„Toto nebude tak celkom renta pre ktoréhokoľvek politika, ale v tomto prípade sa zdá, že do týchto kritérií bude naozaj spadať len Robert Fico,“ dodal s tým, že nie je jasné, prečo si vláda vybrala práve toto kritérium.

Nevykonateľné návrhy

Súčasťou balíka lex atentát ešte nie sú opatrenia, ktoré by riešili slovné útoky v digitálnom priestore. Túto skutočnosť politológ hodnotí tak, že v tom koalícia ešte nemá jasno.

Pripomenul, že prvé návrhy hovorili napríklad o legitimácii pri diskusii na sociálnych sieťach, prípadne by médiá mali zbierať údaje o komentujúcich pod ich príspevkami.

Tieto návrhy sú podľa Řádeka nevykonateľné. „Práve táto okolnosť nasvedčuje tomu, že keďže si to sama vláda uvedomila, tak si zobrala akýsi oddychový čas na to, aby si lepšie premyslela, že čo vlastne chce v mediálnom prostredí urobiť.“

Politológ predpokladá, že si opozícia v návrhu nájde body, ktoré bude rozporovať. „Bude to akási letná búrka ešte pred letnými prázdninami,“ dodal.

Celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádkom si môžete pozrieť nižšie. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok