Stavebníctvo čelí výzvam: Nižší dopyt a vysoké úroky brzdia výstavbu budov

13.6.2024 07:00

Stavebníctvo bude v tomto roku pravdepodobne zápasiť s nižším dopytom. Výstavbu budov budú brzdiť stále vysoké úroky a klesajúca investičná aktivita v ekonomike, a to aj napriek tomu, že trh bývaním už svoje dno najskôr našiel.

Rast priemyslu sa v júni spomalil, výrazný prepad hlási stavebníctvo
Foto: TASR

Výstavba infraštruktúry sa bude musieť vyrovnať s prechodným obdobím, keď sa ukončia viaceré projekty financované z predchádzajúceho rozpočtovacieho obdobia.

Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, v komentári k údajom o stavebnej produkcii, ktoré zverejnil štatistický úrad.

Stavebná produkcia v apríli zaznamenala oživenie prvýkrát v tomto roku Foto: ŠÚ SR Stavebná produkcia.

Problematické prehodnocovanie priorít

"Nábeh stavebných projektov z nového rozpočtovacieho obdobia či plánu obnovy môže pritom brzdiť nový politický cyklus. Skúsenosti z minulosti naznačujú, že s nástupom novej vlády často dochádza aj k prehodnocovaniu priorít, čo dočasne spomaľuje aj nábeh nových verejných projektov výstavby infraštruktúry," priblížil.

V porovnaní s rokom 2016 (predchádzajúci prechod medzi rozpočtovacími obdobiami) by podľa neho pokles mohol byť predsa len o niečo miernejší, a to vďaka fázovaniu projektov.

"Časť projektov tak bude financovaná z dvoch rozpočtovacích období a stavebné práce by tu mali plynulo pokračovať aj v tomto roku," dodal Koršňák.

Štruktúra stavebnej produkcie v roku 2023 Foto: ŠÚ SR Štruktúra stavebnej produkcie v roku 2023.

Nová výstavba budov rastie

"Tento rok podľa nášho názoru vývoju novej výstavby budov vo výraznej miere pomohli najmä zlepšujúce sa domáce ekonomické parametre (kúpna sila obyvateľstva, pokles inflácie, silný trh práce) a očakávaný výhľad developerov a stavebných producentov pre pokles úrokových sadzieb úverov na bývanie, kde sa pozornosť zameriava na jeseň tohto roka. Vtedy by podľa väčšinového názoru predsa len mal byť znateľný pokles referenčných úrokových sadzieb ECB aj na domácom trhu," doplnil Tomáš Boháček, analytik 365.bank.

Kľúčová nová výstavba by preto podľa analytika 365.banky mala v raste pokračovať aj vo zvyšku stavebnej sezóny, aj keď rast nebude úplne lineárny vzhľadom na povahu jednotlivých projektov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok