Motivoval ho pocit nepochopenia. Závery vyšetrovania odhalili, prečo sa vrah z pražskej univerzity mstil

12.6.2024 10:38

Za obeť si vybral študentov, vlastného otca, no aj muža s dieťaťom. Mladý muž, ktorý koncom minulého roka strieľal na pražskej univerzite, konal sám. Vyšetrovanie odhalilo, že konal v príčetnosti a svojím činom sa chcel zviditeľniť.

praha vražda
Foto: TASR/AP

Po polročnom vyšetrovaní polícia konečne objasnila motiváciu študenta Davida Kozáka, píše český portál Seznam Zprávy.

Mladý muž vlani v decembri na filozofickej fakulte v Prahe zavraždil 14 ľudí a predtým v Klánoviciach usmrtil muža s dvojmesačným dieťaťom, ako aj v Hostouni vlastného otca.

Študenti sa skrývajú na streche fakulty v čase streľby. Foto: X/ Attentive Media Študenti sa skrývajú na streche fakulty v čase streľby.

Mstil sa spoločnosti, túžil sa zviditeľniť

Vyšetrovatelia potvrdili, že Kozák konal sám, bez podnecovania alebo vplyvu nejakej radikálnej skupiny.

Jeho útoky neboli zamerané na konkrétne osoby, ale na spoločnosť ako celok, v ktorej sa cítil nepochopený a chcel sa týmto činom zviditeľniť.

Samovraždou skomplikoval vyšetrovanie

Závery vyšetrovania potvrdilo niekoľko zdrojov oboznámených s prípadom. Vylučujú, že by Kozáka k činom niekto nabádal alebo že by mal komplica.

Kozák netrpel psychickou chorobou, ktorá by ho robila nepríčetným.

Motiváciu svojho činu vyjadril v liste, ktorý zanechal, a vyšetrovatelia sa museli spoliehať na tento dokument, ako aj na informácie od jeho okolia a obsah nájdený v jeho elektronických zariadeniach, keďže po útoku spáchal samovraždu a nemohol byť podrobený psychiatrickému vyšetreniu.

Osamelý útočník

Vyšetrovatelia tak uzavreli jeden z najväčších a najtragickejších prípadov v novodobej histórii Českej republiky s tým, že David Kozák bol osamelý útočník.

Svojím činom sa snažil vyslať posolstvo proti spoločnosti, ktorá ho podľa neho nedokázala pochopiť.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. decembra 2023, ktorá zachytáva deň po útoku na pražskej univerzite.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok