Dráma na univerzite v Prahe. Polícia sa domnieva, že strelec má na svedomí aj vraždu muža a bábätka v českom lese

21.12.2023 15:32 , Aktualizované: 22.12.2023 19:18

Pražská polícia zasahovala v centre mesta na námestí Jana Palacha pri nahlásenej streľbe v škole. Na mieste boli všetky záchranné zložky. Polícia informovala, že obetí strelca je 15, medzi nimi aj jeho otec. Podľa polície nešlo o teroristický útok.

streľba v Prahe
Foto: X/ Filip Horký

9:19: Ostáva identifikovať poslednú obeť.

Polícia identifikovala 13 zo 14 obetí streľby na Karlovej univerzite a je v kontakte s ich rodinami, povedal český minister vnútra Vít Rakušan pre Český rozhlas. Traja zo zranených sú cudzinci.

9:03: Analytické tímy polície sa po útoku zameriavajú aj na monitoring sociálnych sietí.

Okrem vlny solidarity sa objavilo aj viacero hanlivých statusov. Policajti informovali, že si pisateľov príspevkov predvolajú. Kriminalistov zaujíma motivácia a postoje pisateľov.

8:55: Polícia po štvrtkovej streľbe na pražskej filozofickej fakulte prijala preventívne opatrenia a začala hliadkovať na mäkkých terčoch a školách. Napísala to na sociálnej sieti X.

8:38: Rektorka Karlovej univerzity Milena Králičková pre Českú televíziu uviedla, že útočník sa dostal do budovy aj s veľkou taškou nepozorovane.

„Je bežné, že študenti chodia na fakultu s väčšou batožinou. Pretože na Karlovej univerzite študujú študenti z celej Českej republiky. Práve pred Vianocami mnohí z nich chodia na vyučovanie s batožinou," povedala Králíčková.

8:28: Slavia zrušila piatkový zápas v Európskej lige (UEFA)

Tragická udalosť ovplyvnila aj športovú scénu. Piatkové zápasy hokejovej extraligy sú zrušené. UEFA vyhovela žiadosti futbalového klubu Slavia a odložila dnešný zápas ženského futbalového tímu v Lige majstrov. Tenisová víťazka Wimbledonu Markéta Vondroušová sa kvôli tragédii nezúčastnila na slávnostnom vyhlásení ankety Športovec roka, ktorú vyhrala.

8:21: Útočník mal pripravený celý arzenál zbraní. Útočil najmä puškou AR 15.

Zbraň od amerického výrobcu bola vybavená aj optickým zameriavačom a podpornou dvojnožkou na streľbu na väčšiu vzdialenosť. Jej držanie je v Českej republike legálne. Pušku AR-15 strelci často zneužívajú pri útokoch na americké školy.

Puška AR-15 Foto: Pixabay Puška AR-15

8:17: V okolí fakulty sa otvárajú obchody.

Pražská inegrovaná doprava približne o 6:50 obnovila premávku električiek. Informuje o tom na twitteri:

8:10: Na pomoc obetiam a pozostalým vyzbierali už 100 tisíc eur.

Streľby vyvolala v Česku vlnu solidarity, na účet, ktorý Karlova univerzita vytvorila na podporu ranených a pozostalých sa vyzbieralo už vyše stotisíc eur (2,5 milióna korún). Donačná kampaň prebieha na stránke univerzity.

Ďalších vyše 65 tisíc eur (1,6 milióna korún) sa vyzbieralo v kampani Znesnáze21.cz

8:04: Kriminalisti na mieste zaisťujú stopy. V budove filozofickej fakulty sa celú noc svietilo a vidno pohyb kriminalistických technikov.

Pred priľahlým Rudolfínom, kde včera ošetrovali zranených a otrasených ľudí z fakulty, zostáva stáť biely stan, ktorý dnes slúži ako kulisa.

8:00: Zádušná omša za obete útoku sa uskutoční v sobotu 22. 12. v pražskej katedrále sv. Víta. Slúžiť ju bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Uviedlo Pražské arcibiskupstvo.

7:52: Pred budovou rektorátu Karlovej Univerzity ľudia začali klásť kvety a zapaľovať sviečky od skorých ranných hodín. Vzniklo tam spontánne pietne miesto na uctenie si včerajšej tragickej streľby.

7:42: Polícia pozná totožnosť 11 obetí štvrtkovej streľby na Karlovej univerzite. Na potvrdení ďalších mŕtvych pracuje. Uviedla, že obetí bolo 14.

7:34: Polícia po streľbe na Karlovej univerzite prijala preventívne opatrenia zamerané na školy a iné tzv. mäkké ciele.

"Od dnešného dňa sme prijali celoštátne preventívne opatrenia vo vzťahu k mäkkým cieľom a školám. Nemáme informácie o žiadnej konkrétnej hrozbe a ide skutočne o prevenciu - signál, že sme tu a pripravení," informuje polícia na sieti X.

Takto vyzerala situácia priamo v kabinetoch počas útoku:

23:20 ONLINE o streľbe na univerzite v Prahe ukončujeme. Viac informácií vám prinesieme v piatok.

22:45 Prezident ČR Petr Pavel vyhlásil, že 23. decembra bude v Českej republike štátny smútok. Vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Minister vnútra Rakušan informoval verejnosť, že niektoré školy zrušia piatkové vyučovanie.

22:34 Nadácia Karlovej Univerzity vyhlásila zbierku na podporu rodín obetí, študentov a učiteľov.

Pozrite si rozhovor so školskou psychologičkou Michaelou Artemiou o motívoch konania strelcov v školách:

20:48 Polícia pracuje s verziou, že strelec mal na svedomí dve obete v Klánovickom lese. Žiadna väzba k obetiam či k lesu nie je známa. Polícia si myslí, že to boli náhodné obete. Informoval o tom Policajný prezident ČR Vondrášek.

20:40 Na mieste činu bolo 14 obetí, 25 zranených, 10 z toho ťažko. Momentálne prebieha obhliadka miesta činu a identifikovanie obetí.

20:39 Polícia našla obrovský arzenál zbraní priamo v budove univerzity, zbrane mal strelec legálne, nemal trestnú minulosť.

Pozrite si tlačovú konferenciu ministra vnútra ČR Víta Rakušana a prezidenta polície Českej republiky Martina Vondráška:

20:18 Biely dom v reakcii na tragickú streľbu na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe vyjadril ľútosť nad "nezmyselným násilným činom" a uviedol, že Spojené štáty sú v prípade potreby pripravené poskytnúť Česku podporu.

19:49 UEFA vyhovela žiadosti Slavie a odložila zápas Ligy majstrov kvôli tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, ktorá si vyžiadala najmenej 15 mŕtvych.

19:46 Pražská polícia spustila krízovú linku s názvom Střelba v Praze, ktorá je určená pre širokú verejnosť.

18:55 Sústrasť rodinám obetiam vyjadrili aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, a aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

18:50 O streľbe v Prahe informujú svetové média. Píšu o nej britské BBC, americké CNN, francúzsky denník Le Monde, ale aj Al-Džazíra či indický spravodajský web The Times of India.

18:41 Polícia vyšetruje strelcovu online komunikáciu, ktorá naznačuje, že sa inšpiroval nedávnou streľbou v ruskom Brjansku, pri ktorej strieľala 14-ročná gymnastka.

18:08 Vondrášek informoval verejnosť, že strieľala polícia aj muž, jeho smrť tak bude vyšetrovaná. Jeho motív je nejasný.

18:07 Policajný prezident ČR Vondrášek povedal, že dostali informáciu o 24-ročnom mužovi z obce Hostouň, ktorý mal ísť do Prahy s úmyslom vziať si život. V obci polícia zasahovala a našla mŕtveho staršieho muža. Malo by ísť o otca útočníka. Strelec mal byť študent filozofickej fakulty.

18:01 Polícia ČR na tlačovej besede uviedla, že obetí je 15. Zranených je 24.

17:58 „Myslím na všetky nevinné obete, na ich príbuzných a priateľov. Je mi neuveriteľne ľúto, že k takejto tragédii u našich susedov prišlo práve v predvečer Vianoc, sviatkov pokoja a rodiny. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem uistiť, že stojíme v tejto ťažkej chvíli pri vás. Som v kontakte s českým prezidentom Petrom Pavlom a ponúkla som mu aj prípadnú pomoc, ak by ju Česká republika potrebovala,“ vyjadrila sa prezidentka Čaputová.

17:28 Predseda vlády SR Robert Fico vyjadril sústrasť českému premiérovi Petrovi Fialovi. "Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie," povedal Robert Fico.

17:26 Slovenský rezort diplomacie aktuálne nemá žiadne informácie o zranených alebo mŕtvych občanoch SR v súvislosti so streľbou na univerzite v Prahe.

17:22 Podľa polície ČR je celá budova už evakuovaná a v súčasnosti v nej prebieha pyrotechnická kontrola.

17:19 “Posledný pacient opustil miesto nehody o 16:56. Traumatologický plán bol ukončený o 17:08. Na mieste zostáva preventívne menší počet posádok,“ píšu zachránari na sieti X.

17:02 “Som na mieste činu, polícia je tu veľmi profesionálna. Chcem ubezpečiť verejnosť, že teraz už nehrozí žiadne nebezpečenstvo, druhý strelec nebol potvrdený,“ informoval verejnosť Minister vnútra ČR Rakušan.

Pozrite si rozhovor s našim pražským spravodajcom Davidom Vozdeckým, ktorý nám povedal nové informácie:

Pozrite si vyjadrenie českého premiéra Petra Fialu:

Pozrite si tlačovú konferenciu ministra vnútra ČR Víta Rakušana a prezidenta polície Českej republiky Martina Vondráška:

Pozrite si rozhovory s redaktorkou Veronikou Pancurákovou, ktorá má nové informácie:

Pozrite si vyjadrenie premiéra Roberta Fica:

Pozrite si mapu miesta streľby:

16:52 tn.cz informovalo, že podľa záchranárov zahynulo 11 ľudí vrátane páchateľa. Zranených je cez 20. “9 je ťažko zranených, 5-6 stredne ťažko zranených, až 10 ľahko zranených. Počty sa ešte môžu zmeniť,“ napísali záchranári na sociálnej sieti X.

16:39 “Na mieste streľby FF zasahuje veľký počet záchranárov, zdravotníkov a inšpektor. Na miesto nešťastia smeruje aj koroner. Máme potvrdené jednotky mŕtvych a viacero zranených. Spektrum zranení je od veľmi vážnych cez stredne ťažké až po ľahké,“ píše oficiálny X profil Zdravotníckej záchrannej služby hl. m. Prahy.

16:32 Na miesto mieri český minister vnútra Vít Rakušan. Premiér Petr Fiala ruší pracovnú cestu a ide na miesto tragédie, je v kontakte s Rakušanom aj políciou.

16:14 Podľa nepotvrdených informácií študentov sa mal strelec zastreliť.

15:55 Polícia ČR informáciu potvrdila. Vyzýva ľudí, aby nechodili von. Obmedzené je aj metro.

15:55 Portál tn.cz píše, že strelec je eliminovaný.

15:46 Podľa informácií CNN Prima NEWS študentka počula streľbu na treťom poschodí. Povedala, že študenti sa barikádujú v učebniach.

Pozrite si rozhovor s našim pražským spravodajcom Davidom Vozdeckým, ktorý nám povedal nové informácie:

Pozrite si rozhovor s našim pražským spravodajcom Davidom Vozdeckým, ktorý nám povedal viac informácii:

Portál Novinky.cz píše, že na mieste sú mŕtvi a zranení.

15:37 "Na mieste momentálne zasahuje polícia, celé Námestie Jána Palacha a okolie je úplne uzavreté," napísala polícia na sieti X.

15:32 Policajti zasahujú pri budove Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. V budove sa nachádza ozbrojený muž. Útočník mal použiť dlhú zbraň s optikou. Z miesta sa ozval aj výbuch.

Článok budeme aktualizovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok