Futbalová horúčka zachváti starý kontinent. Zhrnuli sme tie najdôležitejšie informácie o Eure

14.6.2024 00:00 , Aktualizované: 14.6.2024 16:27

Už v piatok (14. 6.) večer začínajú futbalové majstrovstvá Európy. Zúčastní sa 24 krajín vrátane Slovenska. Naši futbalisti tam postúpili tretíkrát v histórii, ale zároveň v rade. Zhrnuli sme pre vás tie najdôležitejšie informácie ohľadom šampionátu na starom kontinente.

Anketa

Ako dopadnú slovenskí futbalisti na ME vo futbale 2024?

Nepostúpia zo základnej skupiny
- %
Konečnou zastávkou bude osemfinále
- %
Vypadnú vo štvrťfinále
- %
Získajú titul na ME 2024
- %
Stroskotajú v semifinále
- %
Budú neúspešní finalisti
- %
Celkovo hlasov: 265

Systém šampionátu

Aktuálne ME vo futbale sú už 17. v poradí. Konať sa budú v Nemecku. Spolu 51 zápasov bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Berlín, Kolín nad Rýnom, Mníchov, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Lipsko a Hamburg).

Premiéru medzi futbalovou smotánkou si odkrútia Gruzínci, ktorých do roku 2020 ešte viedol súčasný kouč Slovana Bratislava Vladimír Weiss starší.

Rekordérom v počte účastí na ME je Nemecko, to absolvuje už štrnásty turnaj a so Španielskom je s tromi titulmi najúspešnejšia krajina v histórii.

Tímy sú rozdelené do šiestich skupín po štyroch zástupcoch. Automaticky sa do osemfinále dostanú prví dvaja. Doplnia ich štyri mužstvá z tabuľky tretích miest, dvom ostane „čierny Peter“ a na turnaji skončia spolu so štátmi, ktoré boli v skupinách na poslednom mieste.

Od osemfinále sa bude hrať na jeden zápas vyraďovacím spôsobom. Po vyrovnaných 90 minútach bude nasledovať predĺženie, prípadne potom ešte aj rozstrel zo značky pokutových kopov.

Neúspešní semifinalisti si nezahrajú zápas o tretie miesto, je tomu tak od ME 1984 vo Francúzsku.

Účasť „sokolov“

Slováci sa turnaja zúčastnia tretíkrát za sebou. Duely v skupine E odohráme postupne proti Belgicku 17. júna o 18.00 h vo Frankfurte, Ukrajine 21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe a Rumunsku 26. júna o 18.00 h vo Frankfurte.

Na šampionát sme sa dostali vďaka druhému miestu v kvalifikačnej skupine po boku stopercentných Portugalcov. Za nami skončili Luxembursko, Island a Bosna a Hercegovina, ktorí ešte dostali šancu v play off, ale nikto z nich neuspel. Na poslednom mieste skončilo Lichtenštajnsko.

Odohrali sme tam desať duelov s bilanciou sedem výhier, jednej remízy a dvoch prehier proti Ronaldovej družine. Strelili sme 17 gólov, inkasovali osem.

Pred ôsmimi rokmi sa Slováci na šampionáte vo Francúzsku dostali do osemfinále, v ktorom stroskotali na Nemecku. Na ME 2020 zdolali v prvom zápase Poľsko 2:1, no prehra 0:1 so Švédskom a debakel 0:5 so Španielskom im vystavili stopku v skupinovej fáze.

Slovenská reprezentácia nájde prechodný domov v hoteli Hyatt Regency v 220-tisícovom meste Mainz, odkiaľ si dvakrát „odskočí“ na zápasy s Belgickom a Rumunskom do 40 kilometrov vzdialeného Frankfurtu. Duel s Ukrajinou odohrá v Düsseldorfe, ktorý leží od Mainzu približne 220 kilometrov.

Kto ovládne celé ME?

Medzi favoritov celého európskeho šampionátu patria okrem domácich hráčov aj Angličania, Francúzi, Taliani či Španieli.

Za „čiernych koňov“ môžeme považovať Chorvátov, Dánov, Holanďanov, Portugalcov či Belgičanov. Práve tieto štáty dokázali na posledných turnajoch dosiahnuť pamätné výsledky, či už na európskom fóre, alebo aj tom svetovom.

Ako poznamenali slovenskí hráči a aj prezident SFZ Ján Kováčik, tak cieľom je postup zo skupiny a dostať sa medzi najlepšiu európsku šestnástku.

Zloženie skupín ME 2024:

A-skupina: Nemecko, Škótsko, Maďarsko, Švajčiarsko

B-skupina: Španielsko, Chorvátsko, Taliansko, Albánsko

C-skupina: Slovinsko, Dánsko, Srbsko, Anglicko

D-skupina: Poľsko, Holandsko, Rakúsko, Francúzsko

E-skupina: Belgicko, SLOVENSKO, Rumunsko, Ukrajina

F-skupina: Turecko, Gruzínsko, Portugalsko, Česko

Pozrite si reportáž z 11. júna o odlete Slovákov na futbalové ME:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok