Škriniara čakajú tretie ME, bude kapitánom. Kováčik verí v postup zo skupiny

11.6.2024 18:52

Na európskom šampionáte v Nemecku povedie slovenskú futbalovú reprezentáciu s kapitánskou páskou na rukáve Milan Škriniar. Stopér Paríža St. Germain si zahral aj na predošlých dvoch finálových turnajoch ME a v porovnaní s nimi sú teraz podľa neho Slováci ako mužstvo silnejší.

škriniar
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Silnejší ako mužstvo

Ich primárny cieľ je postup zo základnej E-skupiny, v ktorej si postupne zmerajú sily s Belgickom (17. júna o 18.00 h vo Frankfurte), Ukrajinou (21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe) a Rumunskom (26. júna o 18.00 h vo Frankfurte).

"Ťažko povedať, nechcem to veľmi takto hodnotiť. Myslím si však, že sme silnejší ako mužstvo. Chalani mali dobré sezóny v kluboch. Na predošlom EURO bol v top forme Marek Hamšík aj Juraj Kucka, ktorý je stále v top forme. Predtým to bol Martin Škrtel alebo Jano Ďurica. Teraz máme zas iných hráčov, ktorí sú opory vo svojich kluboch aj v reprezentácii," povedal Škriniar.

O päť rokov neskôr slovenský tím stroskotal už v základnej skupine ME, hoci do nej vstúpil víťazstvom 2:1 nad Poľskom. Ďalšie body však nepridal, prehra 0:1 so Švédskom a debakel 0:5 so Španielskom stačili len na obsadenie tretej priečky v skupine.

Proti Poliakom sa Škriniar zaskvel víťazným gólom, keď v 69. minúte prekonal Wojciecha Szczesného. V Nemecku by sa gólovému repete nebránil. "Dúfam, že sa mi podarí nejaký gól streliť, ale nie som tam na to. Proti Poľsku to bolo skvelé, ale nemalo to želaný výsledok, keďže sme nepostúpili zo skupiny," vravel Škriniar.

V Paríži zrejme ostane

Pár dní pred štartom ME sa podľa vlastných slov cíti výborne: "Celú kariéru mám moju hru postavenú na fyzickej hre a odkedy som sa vrátil, bol som pripravený stopercentne. Členok drží a verím, že držať aj bude."

Prestup do Paríža z Interu Miláno považuje za posun v kariére: "Určite mi to sadlo, cítim to tak. Nikdy som ten krok posunúť sa tam neoľutoval. Je to vynikajúci klub po všetkých stránkach. Starostlivosť aj následná príprava boli výborné. Sezónu hodnotím celkovo pozitívne."

Návrat po zranení nebol preňho ľahký, v zostave už nedostával toľko priestoru. Nemá však informácie, že by s ním v klube boli nespokojní a uvažovali o jeho predaji. Neláme si hlavu ani nad kritikou, ktorá sa objavila v médiách.

"Tieto veci veľmi nečítam, no moju rodinu to zamrzí a pýtajú sa na to. Potom to zamrzí aj mňa, ale od klubu nemám žiadne negatívne informácie. V tomto smere som bol teda vždy pokojný a snažil som upokojovať aj rodinu," dodal Škriniar.

Cieľ netají

Prezident Slovenského futbalového zväzu bude na ME v Nemecku považovať za úspech národného tímu postup zo základnej E-skupiny. Jánovi Kováčikovi sa páčili výkony mužstva Francesca Calzonu v príprave na šampionát, v ktorej zdolalo San Maríno a Wales zhodne 4:0, nechcel by ich však preceňovať.

"Zápas s Walesom sa mi páčil, hra aj výkony boli dobré. Bola to však len príprava a tak to beriem. Tréner videl v našej hre rezervy a on veľmi dobre vie, o čom hovorí," povedal Kováčik, ktorého čaká v pozícii šéfa slovenského futbalu tretí veľký turnaj. "Nie som nervózny. Beriem to tak, že sme v kvalifikácii a potom aj v príprave na šampionát urobili maximum. Teraz je to v rukách hráčov a trénerov," uviedol Kováčik.

Na ME 2016 vo Francúzsku zažil postup do osemfinále, na ME 2020 bola pre slovenských futbalistov konečnou stanicou skupinová fáza. Prienik do vyraďovacej fázy medzi 16 najlepších tímov by šéf SFZ považoval za úspech.

"Chceme ukázať hru, akou sme sa prezentovali v generálke proti Walesu i v kvalifikácii proti silnému Portugalsku. Ak by sme zopakovali tieto výkony, môžeme pomýšľať na úspech. Tým by bol postup do osemfinále. Netajíme sa, že to je náš cieľ, s ktorým cestujeme do Nemecka," doplnil Kováčik.

Pozrite si reportáž z 11. júna o odlete Slovákov na ME:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok