Neúspech SPD je potupou pre Olafa Scholza a jeho kabinet. Nemôže za to len jeho neobľúbenosť

10.6.2024 14:42

Neúspech nemeckých vládnych strán, ktoré v eurovoľbách predbehla pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), súvisí s nespokojnosťou verejnosti s prístupom kancelára Olafa Scholza k podpore Ukrajiny a k migračnej politike.

Olaf Scholz.
Foto: Profimedia

Na brífingu k výsledkom hlasovania to vyhlásil Jozef Janning z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku, ktorý tretie miesto Scholzovej sociálnej demokracie (SPD) označil za potupu.

Ponižujúca porážka

"Pre vládnu koalíciu to bola veľká porážka," povedal Janning. Hlasovanie jasne vyhrala s 30 percentami konzervatívna únia CDU/CSU nasledovaná s veľkým odstupom AfD a SPD.

"To, že kancelárova strana má len 14 percent, je pre ňu ponižujúce," poznamenal.

V tejto súvislosti spomenul aj úspech strany Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej (BSW), ktorá vznikla odštiepením od postkomunistickej Ľavice a ktorá dostala 6,2 percenta. BSW má podľa Janninga esenciu ľavicového nacionalizmu.

Problémom nie je len neobľúbenosť

Za zlým výkonom vládnych strán nie je podľa Janninga iba mimoriadna neobľúbenosť Scholzovho kabinetu.

"Je za tým predovšetkým nespokojnosť verejnosti s dvoma politickými prístupmi, a to k podpore Ukrajiny a k migrácii," vysvetlil.

Podľa Janninga nemožno podceniť ani pretrvávajúce rozdelenie Nemecka, hoci sa krajina znovu zjednotila v roku 1990.

Na východe Nemecka sa AfD stala najsilnejšou stranou, výrazne tu prekonala aj CDU.

Janning teraz očakáva, že nemecké vládne strany budú nervóznejšie, čo sa prejaví v zahraničnej politike. "Scholz, ktorý je veľmi opatrný, bude konať ešte opatrnejšie," povedal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok