Končiaca hlava štátu a novozvolený prezident sa vyjadrili k výsledkom volieb. Čo odkázali zvoleným europoslancom?

10.6.2024 13:42

Hlava štátu Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini sa vyjadrili k výsledkom volieb do Európskeho parlamentu (EP).

Bez názvu.png
Foto: Facebook/ Zuzana Čaputová, Peter Pellegrini

Vyjadrenie Zuzany Čaputovej

Zuzana Čaputová vyhlásila, že výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) ukázali, že väčšina voličov v Európe si naďalej želá, aby boli zastúpení stranami demokratického stredu. 

Poďakovala sa voličom, ktorí sa zúčastnili na voľbách a zablahoželala slovenským zvoleným poslancom. Verí, že v spolupráci s ostatnými europoslancami posilnia aj hlas Slovenska a zvýšia váhu národných záujmov.

"Teší ma, že účasť slovenských občanov v týchto voľbách postupne rastie a že Európsku úniu stále viac považujeme za náš životný priestor," napísala na sociálnej sieti hlava štátu. Pripomenula, že Európska únia vznikla ako vyjadrenie vôle európskych štátov vyhnúť sa opakovaniu politických i vojenských konfliktov a vykročiť cestou porozumenia a spolupráce. "A táto vôľa pretrváva," dodala.

Hlava štátu si myslí, že k zásadnejšej hodnotovej zmene, ktorú avizovali krajne pravicové a euroskeptické strany, nepríde. "Ich percentuálny nárast je však pre všetky európske demokratické strany pripomienkou, že hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená, potrebujeme naďalej chrániť a rozvíjať," vyhlásila.

Vyjadrenie Petra Pellegriniho

Novozvolený prezident poďakoval všetkým za účasť v eurovoľbách a zablahoželal úspešným kandidátom.

"Je to veľká česť, ale aj obrovská zodpovednosť a preto by si mal každý z nových europoslancov naplno uvedomiť, že nereprezentuje len svoju politickú stranu či európsku frakciu, ale celú Slovenskú republiku," napísal na Facebooku.

Víťaz eurovolieb

Víťazom volieb do EP na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 27,81 percenta hlasov. Nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta) a hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za Hlas-SD (7,18 percenta) a KDH (7,14 percenta).

Volebná účasť na Slovensku dosiahla 34,38 percenta. Ide o najvyššiu účasť z doterajších piatich eurovolieb v histórii SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok