Von der Leyenovú nepodporia, varovný prst pre Európu. PS aj Smer reagovali na výsledky eurovolieb

10.6.2024 12:28

Na výsledky eurovolieb už reagovalo aj víťazné Progresívne Slovensko a Smer-SD, ktorý skončil na druhom mieste. Vyjadrili sa na tlačových konferenciách.

Blaha tvrdí, že ľudia sú unavení

Obhajoba hodnôt mieru a národnej suverenity zaznamenala v Európskej únii v terajších voľbách do Európskeho parlamentu krok vpred, povedal podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Strana európskych socialistov (PES) mu vlani pozastavila členstvo, no je pripravený vstúpiť do niektorej z frakcií v EP, strana premiéra Roberta Fica si ale chce klásť podmienky.

"Ľudia sú unavení z provojnovej politiky európskych lídrov. Najlepšie je to vidieť vo Francúzsku, kde prezident Macron, ktorý je asi najväčším symbolom toho, ako chce posielať vojakov na Ukrajinu, búšiť do Ruska a predlžovať vojnu. Takýto výprask nedostal prezident francúzskej republiky už niekoľko desaťročí," tvrdil Blaha.

Anketa

Ste spokojní s výsledkami eurovolieb?

nie
- %
áno
- %
nebol/a som voliť
- %
Celkovo hlasov: 1559

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby na prelom júna a júla.

Europoslanci Smeru na tlačovej konferencii uviedli, že nepodporia Ursulu von der Leyenovú za predsedníčku Európskej komisie. "Nie je typ političky, ktorá by dokázala previesť Európu ťažkými časmi," povedala dlhoročná europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová, ktorá si myslí, že sa správa ako lobistka.

Smer-SD eurovoľby nevyhral, ​​keď skončil na druhom mieste za víťazným opozičným hnutím Progresívne Slovensko (PS), k doterajším trom mandátom v EP teraz získal ďalšie dva mandáty. Smer-SD, neparlamentné hnutie Republika a vládna strana Hlas-SD, ktoré dohromady získali osem z celkovo 15 kresiel v EP pre Slovensko, odmietajú vojenskú pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej invázii.

Pripravení vstúpiť do frakcie

Beňová uviedla, že strana je pripravená vstúpiť do niektorej z frakcií v EP. Tvrdí ale, že taká frakcia musí rešpektovať aj názory jej strany.

PES pozastavenie členstva Smeru-SD zdôvodnila Ficovým odklonom od hodnôt európskych socialistov a vtedy ešte len pripravovanou vládnou spoluprácou so Slovenskou národnou stranou), ktorú európski socialisti označili za krajne pravicovú. SNS v eurovoľbách prepadla.

Varovný signál pre Európu

Predseda víťazného PS Michal Šimečka si myslí, že vzostup krajnej pravice v eurovoľbách je varovným signálom pre Európu. Za dobrú správu ale označil to, že v EP naďalej bude fungovať jasná proeurópska väčšina.

Podľa PS, ktoré získalo šesť kresiel, voľby dali na Slovensku nádej pre všetkých, ktorí si v krajine želajú zmenu. "Ak chceme poraziť aroganciu, nekompetenciu a často aj hlúposť predstaviteľov súčasnej vládnej garnitúry, tento výsledok, akokoľvek je dobrý, nás nemôže uspokojiť," uviedol Šimečka.

Z čela kandidátnej listiny PS bol za europoslanca zvolený ekonóm Ľudovít Ódor, ktorý neodpovedal, či vstúpi do radov progresívcov. Hovorí, že je vo fáze vyhodnocovania výsledkov a potom oznámi svoje rozhodnutie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok