Rozhodol sa Macron správne? Chce rozpustiť dolnú komoru, odborníci to považujú za riskantný krok

10.6.2024 07:02

Rozhodnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona rozpustiť Národné zhromaždenie je riskantný krok. Francúzski politickí analytici, ktorých oslavujú médiá a tlačová agentúra AFP, tvrdia, že nie je vylúčené, že krajne pravicová strana Národné združenie, ktorá sa výrazne presadila v nedeľňajšom hlasovaní do Európskeho parlamentu, by mohla vyhrať voľby.

Na druhej strane tento krok sťažuje situáciu ľavicovým stranám, ktoré majú málo času na vyjednávanie o koalícii.

Čo bude po eurovoľbách?

Po spočítaní približne 94 % hlasov zvíťazil vo francúzskych voľbách do Európskeho parlamentu kandidát RN so ziskom 34 % hlasov. Kandidát Macronovej strany získal 14,4 % hlasov. Socialisti a ich blízki spojenci sa umiestnili na treťom mieste so ziskom 13,3 % hlasov. Populistická Ľavica nepodriadeného Francúzska (LFI) získala deväť percent hlasov.

Po oznámení odhadovaných výsledkov Macron oznámil, že rozpustí dolnú komoru parlamentu. Prvé kolo parlamentných volieb sa tak uskutoční 30. júna. Predčasné parlamentné voľby sa vo Francúzsku uskutočnia prvýkrát od roku 1997.

Politické riziko

„Je to väčšie politické riziko,“ povedal pre France24 politický analytik Pascal Perrineau. Podobne sa vyjadrili aj ďalší politickí analytici a komentátori, podľa ktorých nie je vylúčené, že strana Marine Le Penovej získa vo voľbách do Národného zhromaždenia najviac kresiel. „Je možné, že voľby dopadnú pre RN dobre, ale bude schopná vytvoriť väčšinu?“ Perrineau povedal. Aj ďalší politickí analytici považujú za nepravdepodobné, že RN získa parlamentnú väčšinu.

Čo je cieľom prezidenta?

Podľa ľudí z Macronovho okolia je cieľom prezidenta vyhrať voľby a získať väčšinu v dolnej komore parlamentu. Podľa agentúry AFP Macron možno dúfa, že k celoštátnym voľbám príde viac voličov, aby zastavil vzostup krajnej pravice.

Politický analytik Vincent Martigny povedal, že Macron chce vzbudiť dojem odvážneho prezidenta, ktorý sa nevyhýba problémom. „Emmanuel Macron môže využiť strach z chaosu,“ povedal Martigny. Prezident môže na zvýšenie svojich preferencií využiť aj priaznivý vplyv udalostí, ako sú olympijské hry, povedal historik Jean Garrigues.

Rozpustenie parlamentu

Politickí analytici tiež upozorňujú, že Macron nemôže v prípade ďalšieho neuspokojivého výsledku okamžite rozpustiť parlament. Od volieb totiž musí uplynúť aspoň rok. V prípade víťazstva RN by jeho líder mohol zostaviť vládu, ale tá by takmer okamžite čelila hlasovaniu o nedôvere v dolnej komore parlamentu, uviedol Martigny.

Podľa denníka Les Echos Macronovo rozhodnutie vypísať v krátkom čase predčasné voľby vytvára tlak na ľavicové strany. Tie v posledných celoštátnych voľbách kandidovali v spoločnom bloku Nupes, čo im otvorilo cestu k získaniu značného počtu kresiel v dvojkolovom väčšinovom systéme. Vo voľbách do EP kandidovali strany samostatne kvôli pomernému systému a nezhodám, ktoré sa prejavili v mnohých predvolebných kolách.

Podľa denníka bude pre strany ťažké zostaviť nový blok po ostrej predvolebnej kampani.

Pozrite si archívne video z 9. júna 2024 o výsledkoch eurovolieb vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok