Problém s nízkou pôrodnosťou chcú v Južnej Kórei riešiť svojsky. Návrh skritizovala opozícia, verejnosť aj odborníci

10.6.2024 06:00

Podľa vládnych analytikov sú pre mužov atraktívnejšie mladšie ženy a pre ženy, naopak, starší muži. Vytvorenie vekového rozdielu jeden rok by tak mohlo medzi chlapcami a dievčatami zvýšiť vzájomnú príťažlivosť.

Južná Kórea deti
Foto: Facebook/ALT K-Sélection

Návrh skritizovala opozícia, verejnosť aj odborníci.

Predpoklad ochoty randiť

"Ak uvážime, že muži sa vyvíjajú pomalšie ako ženy, mohol by nástup žien do škôl o rok skôr potenciálne prispieť k tomu, že sa muži a ženy budú navzájom považovať za atraktívnejších, až dosiahnu vhodný vek na uzavretie manželstva," stojí v návrhu predloženom kórejským Inštitútom verejných financií. "Ak existuje ochota uzavrieť manželstvo, môžeme určite predpokladať aj ochotu randiť. To však neznamená, že vzťah bude úspešný. Aby sme túto situáciu zlepšili, je vhodné vyvinúť stratégie na rozvoj sociálnych zručností," píše sa ďalej v správe.

Profesor sociológie z univerzity Hallym v meste Čchunčchon návrh považuje za nezmyselný. "Je smiešne, že takúto správu bez akejkoľvek faktickej analýzy zverejnila demokratická krajina, ešte ku všetkému jeden z jej vládnych inštitútov, ktorý má pomôcť s nízkou pôrodnosťou," povedal akademik tamojším médiám. Podobne sa o návrhu vyjadril aj líder opozície I Če-mjong, ktorý ho nazval "absurdným".

Deti ako rozmnožovacie nástroje?

S pochopením sa stratégia nestretla ani na internete. "Vážne sa pozerajú na ľudí a na deti ako na rozmnožovacie nástroje? Hnus," napísal jeden z užívateľov populárnej kórejskej platformy Naver. Podľa iného on-line vyjadrenia je návrh "horší, než keby im povedali, nech deti nemajú vôbec". Ďalší ľudia sa sťažovali na plytvanie peňazí daňových poplatníkov, z ktorých je inštitút financovaný. "Radšej by sa mali zamerať na to, aby vytvorili prostredie vhodné na výchovu detí," napísal iný prispievateľ.

Inštitút verejných financií v reakcii na kritiku uviedol, že štátom financovaný návrh obsahuje názory jednotlivých autorov a nemusí nutne odrážať oficiálne vládne stanovisko k opatreniam na zvýšenie pôrodnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok