Eurovoľby: Volebné miestnosti sa zatvorili. Moratórium sa predĺžilo o tri hodiny, výsledky sa dozvieme v nedeľu

8.6.2024 06:30 , Aktualizované: 8.6.2024 23:07

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Slováci si v sobotu volili zástupcov do Európskeho parlamentu. Moratórium sa však predĺžilo pre nález bieleho prášku v Palárikove medzi hlasovacími lístkami. Priebeh volebného dňa sme sledovali online.

20240608_eurovolby_domov_dochodcov_06048993.jpg
Foto: TASR/Ján Krošlák

23:05 Dnešný online článok o eurovoľbách sme ukončili. S novými informáciami prídeme hneď, ako to bude možné. Ďakujeme Vám za priazeň.

23:00 Definitívne výsledky eurovolieb vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí komisia na tlačovej konferencii. Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

22:05 Pozrite si tlačovú besedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. V troch volebných okrskoch v Palárikove (okres Nové Zámky) sa hlasovanie predlžuje, do nedele 1.00 h platí stále volebné moratórium. Definitívne výsledky eurovolieb sa zverejnia v nedeľu po 23.00 h.

20:30 Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú každých päť rokov a v 27 členských štátoch sa na nich môže zúčastniť vyše 400 miliónov voličov. V každom štáte sú pravidlá trochu iné, tento volebný kolotoč je rozdelený na 4 dní.

A ak vás zaujíma, kedy sa volí v ktorom štáte, a koľko europoslancov majú jednotlivé krajiny, ukážeme vám to v nasledujúcich grafoch. 

20:00 V Spišskej Teplici v okrese Poprad podpredseda okrskovej volebnej komisie podľa ďalších členov vykazoval známky požitia alkoholu. Do jednej z okrskových volebných miestností preto popoludní privolali policajnú hliadku. Ako informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru, podpredseda komisie dychovú skúšku odmietol.

"Následne na vyzvanie predsedu volebnej komisie volebnú miestnosť opustil. Vec bola zadokumentovaná ako priestupok proti poriadku v správe," uviedla Hrabovská s tým, že k narušeniu priebehu volieb v tomto prípade nedošlo.

19:00 Zaujímavé bude, či po týchto voľbách vznikne v europarlamente aj nová frakcie, kde by sa združili poslanci krajnej pravice, ktorá je podľa prieskumov na vzostupe v mnohých krajinách, ako Francúzsko, Belgicko či Holandsko. Ako môže nová frakcia vzniknúť, a či je to reálne, sme sa pýtali kolegyne Patrície Kordiakovej, ktorá je momentálne v Bruseli.

18:50 Kolega Matej Kurila je v bratislavskej Petržalke a monitoruje priebeh eurovolieb.

18:45 Podrobnejšie informácie zo Štátnej komisie pre voľby pripravila Barbara Štefanovičová.

18:05 V roku 2024 možnosť voliť v eurovoľbách dostalo aj okolo dvoch miliónov 16- až 17-ročných Európanov. Stalo sa tak potom, ako Nemecko a Belgicko znížili minimálny vek voličov na 16 rokov. Obdobné opatrenie spravilo už pred nimi Grécko, ktoré v roku 2016 znížilo vek voličov na 17 rokov, a následne v roku 2018 Rakúsko a Malta, ktoré odvtedy povolili hlasovať aj 16-ročným.

17:10 Volebné moratórium v rámci sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu predĺžili o tri hodiny. Na celom území SR potrvá do nedele 1.00 h. Dôvodom je predpoludňajší incident vo volebnej miestnosti v Palárikove, ktorú pre nález bieleho prášku na tri hodiny uzatvorili. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

"V Palárikove boli dokopy uzatvorené tri okrsky a ten, ktorý bol najdlhšie, bol presne od deviatej do presne dvanástej hodiny, to znamená, že v túto chvíľu vieme povedať, že moratórium sa naozaj predĺži do jednej hodiny rannej. Dúfajme, že sa už nejaký zásadnejší incident nestane, ktorý by nám ho predĺžil ešte viac," poznamenal.

16:20 Pred jednou z okrskových komisií máme aj náš spravodajský štáb a Martina Linharta.

16:15 Eurovoľby z Bruselu, kde sídli európsky parlament monitoruje zahraničná redaktorka Patrícia Kordiaková. Priblížila nám, ako prebieha hlasovanie práve v Belgicku.

16:10 Incident v Palárikove nebol jediný, ktorý narušil pokojný priebeh eurovolieb. Podrobnejšie informácie zo štátnej komisie pre voľby pripravila Barbara Štefanovičová.

15:35 V ČR uzavreli v sobotu o 14.00 h volebné miestnosti, čím sa skončili historicky piate voľby do Európskeho parlamentu. Tohtoročná účasť bola zrejme vyššia ako v eurovoľbách pred piatimi rokmi.

Podľa ČT24 by mohli v Česku zaznamenať historicky najvyššiu účasť vo voľbách do EP. Predbežné počty ukazovali vyššie čísla ako v roku 2019, kedy v krajine zaznamenali v eurovoľbách najvyššiu volebnú účasť (28,72 percenta).

14:53 Záujem voliť v eurovoľbách mali aj väzni v ústave na výkon trestu odňatia slobody na Cintorínskej ulici v Nitre. Ako uviedli členovia okrskovej volebnej komisie, ich záujem však bol podstatne nižší, ako napríklad v prezidentských voľbách.

Podľa predsedu okrskovej komisie Radoslava Pavelku odovzdalo svoj hlas do prinesenej volebnej urny 18 mužov a jedna žena. "Nie je to ani polovica z počtu ľudí, ktorí sa zúčastnili na druhom kole prezidentských volieb, kedy sa v nitrianskom ústave na výkon trestu odňatia slobody na Cintorínskej ulici zúčastnilo na voľbách vyše 40 voličov," uviedol Pavelka.

14:37 Volebnú miestnosť v Palárikove v okrese Nové Zámky, ktorú uzatvorili pre nález bieleho prášku, opäť otvorili. Stalo sa tak okolo 12.00 h. Potvrdili to členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch.

14:25 Voľby do Európskeho parlamentu sú poslednými, ktoré ako zapisovateľka štátnej volebnej komisie i riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR absolvuje Eva Chmelová. Ku koncu júna sa rozhodla odísť do dôchodku. Potvrdil to minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý jej v sobotu prišiel poďakovať za dlhoročné pôsobenie v štruktúrach rezortu.

Minister zároveň Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán navrhol Chmelovej nástupcu, ktorý ju nahradí vo funkcii šéfa odboru volieb MV i na poste zapisovateľa štátnej volebnej komisie. Má ním byť Martin Gajdoš.

08062024_volbyep24_statna_komisia_2048913.jpg Foto: TASR/Pavol Zachar Eva Chmelová počas tlačovej konferencie k priebehu volieb do Európskeho parlamentu

14:07 Okrem už zmieneného incidentu v Palárikove polícia preverovala aj oznámenie, podľa ktorého mal predseda okrskovej volebnej komisie v Trnave nastúpiť do volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. Privolaní policajti vykonali opakovanú dychová skúška, ktorá potvrdila u predsedu komisie pozitívny výsledok. Táto udalosť však nemala vplyv na narušenie a priebeh konania volieb.

13:53 Neznámu látku z Palárikova zaslali do kontrolného chemického laboratória, kde zistili, že išlo o škrob.

13:36 Policajný prezident Ľubomír Solák spresnil, že vzorku neznámeho bieleho prášku z Palárikova odobrali na analýzu. Nejde podľa neho o nebezpečný materiál, ale treba počkať na výsledky analýzy. "Nemôžeme robiť nejaké predčasné závery a rozhodnutia vo vzťahu k otvoreniu volebnej komisie," povedal.

WhatsApp Image 2024-06-08 at 13.39.45.jpeg Foto: ta3/Veronika Cepková V budove základnej školy v Palárikove sa nachádzajú volebné miestnosti, kde našli biely prášok

13:17 Polícia sa okrem incidentu v Palárikove zaoberala aj niekoľkými ďalšími incidentmi, no vo väčšine volebných miestností je priebeh pokojný. "V súčasnej chvíli sa na opatreniach aj v súvislosti so zvýšenou bezpečnostnou situáciou podieľa viac ako 1300 policajtov," doplnil Solák.

12:54 V Humennom občania volia aj v priestoroch renesančného kaštieľa, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum. Vo volebnom okrsku číslo 11 je zapísaných vyše 2000 voličov. Ako uviedla predsedníčka volebnej komisie Anna Kostrejová, ľudia prichádzajú postupne, dopoludnia vydali okolo 250 obálok.

VolbyEP24_Hummenne_muzeum_010049004.jpg Foto: TASR/Roman Hanc Budova Vihorlatského múzea a kaštieľa v Humennom

12:49 Ľudia po celom Slovensku prichádzajú od rána do volebných miestností. ta3 sa ich v Pezinku spýtala na to, prečo prišli voliť a čo od eurovolieb očakávajú. Pozrite si anketu v článku nižšie. ↓

12:30 Okrem Slovenska si v sobotu vyberajú svojich zástupcov aj v ďalších štyroch členských štátoch. Eurovoľby v hlavnom meste Európskej únie v Bruseli mapuje kolegyňa zo zahraničnej redakcie Patrícia Kordiaková. Pozrite si najnovšie informácie. ↓

12:22 Veľmi nízky záujem sprevádza dosiaľ voľby do Európskeho parlamentu na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach.

Dve volebné miestnosti v priestoroch komunitného centra boli od rána okrem členov volebných komisií prevažne prázdne, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov. V dvoch okrskoch na Luníku IX je zapísaných celkovo takmer 5-tisíc oprávnených voličov.

volby03_8_6_2024049059.jpg Foto: TASR/František Iván Sídlisko Luník IX počas volieb do Európskeho parlamentu

12:14 V Palárikove sa nachádza redaktorka Veronika Cepková. Aká je situácia pri volebnej miestnosť, kde našli neznámy prášok? Viac sa dozviete v živom vstupe.↓

12:10 Priebeh volieb do európskeho parlamentu na Slovensku narušilo niekoľko incidentov. Čas volieb sa tak predĺži minimálne o tri hodiny a rovnako tak moratórium. Na tlačovej besede o tom informovala štátna volebná komisia. 

11:58 Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok prišiel navštíviť štátnu volebnú komisiu, ktorá od rána monitoruje situáciu vo volebných miestnostiach. Po príchode poskytol novinárom krátky rozhovor. Pozrite si ho vo videu nižšie.

11:44 "Európske voľby nie sú len voľby o Európskom parlamente, ale sú to aj voľby, ktoré sa bytostne dotýkajú Slovenskej republiky," uviedol zvolený prezident Pellegrini po tom, ako odvolil.

Dodal, že EÚ bude musieť prehodnotiť viacero svojich politík. "Budeme musieť hovoriť o tom, ako EÚ zastaví prepad svojho priemyslu, hospodárstva a konkurencieschopnosti, aby sa naspäť vrátila medzi top ekonomické oblasti sveta, kde, žiaľ, svoje postavenie stráca," skonštatoval zvolený prezident.

11:37 Polícia zaznamenala aj incident, ktorý sa stal v Poprade. Kontaktoval ju občan s tvrdením, že mu neumožnili voliť. "Pri následnom preverení políciou bolo zistené, že oznamovateľ vo volebnej miestnosti predkladal rôzne kópie písomností vyhotovené pod jeho menom, zároveň však odmietol preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom," uviedla policajná hovorkyňa.

11:31 V obci Záskalie v Považskobystrickom okrese prišlo počas prvých troch hodín volieb do Európskeho parlamentu k urnám len niekoľko z takmer dvoch stoviek oprávnených voličov. Veľa z nich tvorili turisti a chatári, ktorí volili s hlasovacím preukazom. Informovala o tom zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Martina Mešková.

"V obci máme 168 oprávnených voličov, volebná účasť je zatiaľ nižšia ako v aprílových prezidentských voľbách. Účasť v nich presiahla 65 percent," povedala Mešková. Ako dodala, vysoký počet voličov s hlasovacími preukazmi tvoria najmä turisti, chatári a náhodní okoloidúci.

20240608_Zaskalie2048973.jpg Foto: TASR/Milan Podmaník V Záskalí hlasovali predpoludním najmä turisti a chatári

11:23 Dve z troch volebných miestností v Palárikove, ktoré uzatvorili v súvislosti s nálezom bieleho prášku, krátko po 10.00 h opäť otvorili. Informovala o tom polícia.

"Tretia volebná miestnosť zostáva uzatvorená do zistenia predbežného výsledku závažnosti neznámej látky laboratóriom civilnej ochrany," uviedla Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru Prezídia Policajného zboru.

11:20 Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v eurovoľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra.

Takýto volič môže vziať so sebou za plentu inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

11:08 V Bytči prišli voliť netradične - na historických veteránoch. Viac sa dozviete nižšie. ↓

11:00 Volebnú účasť v rodisku legendárneho Juraja Jánošíka zvyknú vylepšovať turisti prichádzajúci do malebných zákutí Malej Fatry. S hlasovacími preukazmi môžu využiť dovedna päť volebných miestností, pričom jedna z nich sa nachádza v hoteli priamo pri vstupe do známych Jánošíkových dier.

O sobotňajšie eurovoľby je však medzi turistami zatiaľ minimálny záujem. Predsedníčka tamojšej volebnej komisie Iveta Kubalová potvrdila, že v priebehu prvých troch hodín sobotňajších eurovolieb využil hlasovacie preukazy len jeden manželský pár zo Slovenského Grobu.  

10:49 Voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá len s vopred vybaveným hlasovacím preukazom. Počas soboty sa už vybaviť nedá.

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.

10:35 V Pezinku odvolila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň vyzvala všetkých obyvateľov na Slovensku, aby prišli voliť. 

Voliť prišla v sprievode svojho partnera Juraja Rizmana.

10:26 V jednotlivých členských štátoch volí spolu 373 miliónov voličov. Redaktorka Patrícia Kordiaková priamo z Bruselu opísala, ako vyzerá atmosféra v hlavnom európskom meste.

10:22 Všetky volebné miestnosti v Nitre boli otvorené načas. Na území krajského mesta a v jeho mestských častiach je zriadených 72 volebných miestností. Právo voliť má v meste 63 500 občanov, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Záujem o voľby prejavili aj ľudia z rôznych zariadení, od nemocnice cez väznicu až po zariadenia sociálnych služieb.

10:14 Pozrite si živý vstup redaktorky Barbary Štefanovičovej o incidentoch počas volieb. Situáciu monitoruje zo štátnej komisie pre voľby.

10:10 Hlasovanie v troch volebných okrskoch v Palárikove v okrese Nové Zámky je prerušené. Nález bieleho prášku na hlasovacích lístkoch potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch. Na mieste zasahujú policajti aj hasiči.

10:02 Odvoliť prišiel aj zvolený prezident Peter Pellegrini. Volil v obci Králiky pri Banskej Bystrici. Na jeho bezpečnosť dohliadalo množstvo policajtov a ochrankárov. Voliť prišiel spolu so svojou mamou.

9:59 Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu. Informuje o tom ministerstvo vnútra.

9:48 Odvoliť stihol už aj premiér Robert Fico. "Odvolil som v nemocnici, lebo aj tieto voľby sú dôležité," napísal na sociálnej sieti.

9:38 Podľa informácií ta3 vo volebnej miestnosti v Palárikove našli medzi hlasovacími lístkami biely prášok. Volebné moratórium sa tak pravdepodobne predĺži o hodinu.

9:34 Voliť prišli v kroji. Jozef Černek a Júlia Černeková z folklórneho súboru Slovenskí rebeli vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v jednej z volebných miestností v Komárne.

volby_eu_komarno_01048928.jpg Foto: TASR/Milan Drozd Členovia folklórneho súboru Slovenskí rebeli vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom

9:20 Pred jednou z okrskových komisií v bratislavskom Ružinove sa nachádza aj spravodajský štáb ta3 a redaktor Martin Linhart. Pozrite si, aká je tam situácia.

9:05 Zoznamy s kandidátmi, ktorí sa vzdali kandidatúry v eurovoľbách, visia vo volebných miestnostiach na viditeľnom mieste.

Informácie o odstúpených kandidátoch a strane sú vo volebnej miestnosti aj za plentou, aby si mohol volič úpravu hlasovacieho lístka skontrolovať. Údaje o takýchto kandidátoch ostávajú na hlasovacom lístku, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada.

8:55 Voľby do EP na dlhodobo sprevádza nízky záujem voličov. Pred piatimi rokmi sa eurovolieb na Slovensku zúčastnilo 22,7 percenta oprávnených voličov. To bol síce rekord od vstupu do EÚ, napriek tomu ale bola účasť opäť najnižšia zo všetkých krajín európskeho bloku.

Tento rok však podľa analytikov politické strany venovali eurovoľbám väčšiu pozornosť ako v minulosti a na popredné miesta kandidátnych listín zaradili známe tváre.

2024106108_volbyep24_rajec_06048905.jpg Foto: TASR/Daniel Stehlík Voľby v Rajci

8:47 Bezproblémový začiatok prezidentských volieb evidujú aj okresné volebné komisie pre Košice a Košice-okolie. Žiadny časový posun pri otvorení volebných miestností nezaznamenali. "Zatiaľ je všetko v poriadku," povedal predseda okresnej volebnej komisie Košice Rastislav Lorinc. 

8:38 Vo volebnej miestnosti preukážu voliči svoju totožnosť platným občianskym preukazom alebo pobytovým preukazom občana EÚ. S neplatným občianskym preukazom sa voliť nedá. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní. Informuje o tom Ministerstvo vnútra SR.

8:30 Všetky dôležité informácie o eurovoľbách si môžete pozrieť aj vo videu nižšie.

8:22 Počas volebného dňa plynie moratórium. Až do skončenia hlasovania je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech. Pre občanov funguje aj infolinka k eurovoľbám. Volať môžu ľudia na telefónne čísla 02/4859 2317 a 02/4859 2312 počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností.

8:16 Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností pre voľby do Európskeho parlamentu. Potvrdili to zo všetkých siedmich okresných volebných komisií. Menší problém s volebnou obálkou ráno riešili len v obci Beňadovo v Námestovskom okrese.

8:11 Zvolený prezident Peter Pellegrini v stredu vyzval občanov k účasti na eurovoľbách. Urobil tak prostredníctvom videa na sociálnej sieti.

8:07 Voľby sa bez problémov začali aj v okresoch Levice a Šaľa Všetky volebné miestnosti na juhu Nitrianskeho kraja sa otvorili včas.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Leviciach Kristíny Nagyovej neboli zo žiadneho zo 160 volebných okrskov hlásené komplikácie. Pokojný začiatok volieb do EP je aj v Šalianskom okrese, kde sa volí v 42 volebných okrskoch . "Volebné miestnosti boli otvorené včas, všetko je v poriadku," uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Šali Mária Tóthová.

7:55 Eurovoľby pokračujú tretím dňom. K urnám pôjdu aj voliči v Lotyšsku a na Malte. Viac si pozrite v reportáži nižšie. ↓

7:44 Voľby do Európskeho parlamentu sa v okrsku č. 17 v bratislavskom Starom Meste začali načas a bez problémov. Pred volebnou miestnosťou okrsku, ktorý pred piatimi rokmi zaznamenal vyše 50-percentnú účasť voličov, čakali prví záujemcovia o hlasovanie už pred 7.00 h.

"Niektorí tu boli už o pol siedmej," spresnila predsedníčka okrskovej volebnej komisie Adriana Petrová. Začiatok i prvé minúty volieb boli plynulé. "Začali sme na sekundu presne, všetko prebieha tak, ako má, voliči prichádzajú," zhodnotila prvé minúty. Očakáva, že podľa záujmu hneď na začiatku volieb bude aj tentoraz slušná volebná účasť.

7:35 Na účasť v eurovoľbách vyzýva aj bývalý prezident Andrej Kiska. Zdôraznil, že vo voľbách rozhodujeme o osude európskej rodiny, ktorej sme súčasťou.  

7:28 Pozrite si, ako sa na volebný deň pripravovali v podtatranskej obci Veľká Lomnica. Nachystali sa aj na prípadné výpadky dodávok elektriny.

7:17 Všetky volebné miestnosti by už mali byť otvorené. Polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne incidenty. Informovali o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

"V tomto okamihu by malo byť všetkých 5930 volebných miestností otvorených. Ani v jednej z volebných miestností nebolo rozhodnutie, že by sa v nej začalo hlasovať skôr," poznamenala Chmelová.

7:07 Nechcete, aby váš hlas prepadol? Prečítajte si 10 rád, ako voliť. 

7:00 Volebné miestnosti sa otvorili. Odovzdať svoj hlas môžu Slováci do 22.00 h.

6:52 Na eurovoľby je pripravená aj polícia. Na ich priebeh budú dozerať aj príslušníci kriminálnej polície. Muži zákona zároveň upozorňujú aj na hybridné hrozby a volebnú korupciu. Viac si pozrite v reportáži nižšie. ↓

6:47 K účasti v eurovoľbách vyzýva aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ide podľa nej o šancu ovplyvniť cestu, ktorou bude kráčať Európa, Slovensko aj ich občania.

6:40 Odvoliť už stihli viaceré štáty Európskej únie. Volebný maratón začal už vo štvrtok v Holandsku. Podľa prvých odhadov zverejnených verejnoprávnou televíznou stanicou NOS zvíťazila v holandských voľbách koalícia Strany práce a Zelenej ľavice, ktorá získala osem mandátov. O jeden mandát menej má krajne pravicová Strana pre slobodu.

6:35 Prečo ísť voliť? O eurovoľbách sme sa rozprávali s politológom Miroslavom Řádkom. Rozhovor si môžete prečítať v článku nižšie. ↓

Anketa

Prídete k volebným urnám?

áno
- %
nie
- %
nezaujímam sa o politiku
- %
Celkovo hlasov: 53

6:30 Dobré ráno. Spúšťame volebný ONLINE článok. Nájdete tu všetky aktuálne informácie, ktoré sa týkajú eurovolieb. 

Voľby do Európskeho parlamentu prebiehajú od 6. do 9. júna 2024. Slováci si svojich zástupcov na nasledujúcich päť rokov volia v sobotu 8. júna. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h a zatvoria sa o 22.00 h. Výsledky spoznáme až 9. júna, po tom, ako sa zatvoria posledné volebné miestnosti v krajinách európskej dvadsaťsedmičky. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok