Dunaj sa pri Bratislave ustálil. Vzostup hladiny meteorológovia očakávajú v dolnom úseku

6.6.2024 10:29 , Aktualizované: 6.6.2024 19:46

V dolnej časti slovenského úseku Dunaja sa vo štvrtok očakáva mierny vzostup až vzostup vodnej hladiny. Kulminovať by mal počas poludňajších až podvečerných hodín v Medveďove a Komárne.

V hornej časti je predpokladaný pozvoľný mierny pokles vodnej hladiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Za posledných 12 hodín sa v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja sa mnohých miestach vyskytli slabé zrážky, zväčša do päť milimetrov, ojedinele do osem milimetrov. V hornej časti slovenského úseku Dunaja je hladina ustálená pri vysokom vodnom stave, po dlhej kulminácii," uviedli meteorológovia.

Vzostup hladiny v dolnom úseku

V Devíne je podľa nich vo štvrtok o 9.00 h aktuálny vodný stav 697 centimetrov, v Bratislave je to 750 centimetrov. Doplnili, že na strednom a dolnom úseku je mierny vzostup až vzostup vodnej hladiny, pričom v Medveďove pri vodnom stave 715 centimetrov, v Komárne 609 centimetrov a Štúrove 517 centimetrov.

Na Morave meteorológovia predpokladajú mierny pokles až pokles vodnej hladiny. Na dolnom úseku Moravy v Devínskej Novej Vsi je podľa nich hladina 575 centimetrov.

SHMÚ situáciu monitoruje a informácie priebežne aktualizuje.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ostáva v súvislosti so situáciou na Dunaji aj naďalej v pohotovosti. Potvrdil to jeho hovorca Marián Bocák. Hydrológovia podľa neho nevedia presnejšie predpovedať, koľko zrážok padne, preto výrazný pokles nepredpokladajú.

Lokality mestskej časti Devín pri Sihoti a Stará Horáreň sú stále pod vodou. Dôvodom je, že hoci je to len neďaleko centra Bratislavy, nachádzajú sa v záplavovej zóne. 

Lokalita pri ostrove Sihoť Devín:

Voda bola pri Sihoti Devín do polovice brány:

Zaplavené záhrady:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok