Vývoj v povodí Dunaja: Meteorológovia očakávajú pokles na hornom úseku, na dolnom vzostup

5.6.2024 14:38 , Aktualizované: 5.6.2024 21:19

Horná časť slovenského Dunaja by mala podľa predpokladov poklesnúť. V dolnej časti sa ešte očakáva vzostup. Informácie priniesol Slovenský hydrometeorologický ústav.

"Na hornom úseku Moravy očakávame pokles, v strednej časti vzostup, na dolnom úseku Moravy predpokladáme kulmináciu a následne je predpoklad mierneho poklesu," dodali meteorológovia.

Priblížili, že v hornej časti Dunaja je aktuálne výrazný vzostup vodných hladín, v dolnej časti je vzostup mierny.

"Na hornom úseku slovenskej časti Moravy je vzostup, v strednej časti Moravy je ustálenosť a v dolnej časti je výrazný vzostup spôsobený vysokým vodným stavom na Dunaji," doplnil ústav.

Karloveské rameno. Foto: ta3/Peter Kralovič Karloveské rameno.

V Nemecku a Rakúsku sa situácia upokojuje

Za posledných 24 hodín sa v nemeckom povodí Dunaja už nevyskytli takmer žiadne zrážky, v rakúskom povodí boli zaznamenané len slabé zrážky s úhrnmi do piatich milimetrov a v povodí Moravy zrážky v severovýchodnej časti povodia do 15 milimetrov.

V Bratislave platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa. V okrese Dunajská streda je vydaný prvý stupeň výstrahy.

Vyliatie Dunaja na Tyršovom nábreží

Vzhľadom na súčasný stav povodňovej situácie sa očakáva v najbližších hodinách vyliatie rieky Dunaj aj v mestskej časti Petržalka – Tyršovo nábrežie.

Na krízovú situáciu upozorňuje Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave.

V tejto súvislosti apeluje na občanov, aby rešpektovali pokyny policajtov štátnej polície, ako aj mestskej polície, a aby nevstupovali na miesta označené páskou so zákazom vstupu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok