FOTO: Dunaj neprestáva stúpať. Šéf envirorezortu zvoláva krízový štáb, dažde zalarmovali celé Slovensko

4.6.2024 09:49 , Aktualizované: 4.6.2024 11:26

V Bratislave bol v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V Devíne pravdepodobne prekročí aj druhý stupeň. Informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha pre Bratislavu a Dunajskú Stredu

"Aktuálne je v platnosti vydaná hydrologická výstraha prvého stupňa pre okres Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy vplyvom spätného vzdutia spôsobeného vysokou hladinou Dunaja," podotýka SHMÚ.

Počas utorka očakávajú meteorológovia výrazný vzostup v hornej časti slovenského úseku Dunaja, vzostup vodných hladín očakávajú aj v jeho dolnej časti i dolnej časti Moravy.

Kulmináciu v stanici Devín, v Bratislave a Devínskej Novej Vsi predpokladajú vo štvrtok (6. júna) ráno s prekročením stupňa povodňovej aktivity.

V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok vo večerných a nočných hodinách.

Pozrite si živé vstupy redaktora Kurillu:

Taraba zvoláva krízový štáb

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolal krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo.

Dôvodom je zvýšené riziko povodní spôsobené neustále rastúcou hladinou rieky Dunaj, ktorá stúpa kvôli silným zrážkam na území Nemecka a Rakúska.

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné vplyvy stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie. Aktuálne sa nám podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove, čím sme zvýšili prietok Dunaja,“ zdôraznil Taraba.

Pozrite si aktuálnu situáciu v Karlovej Vsi:

Profit z veľkej vody

Okrem turbín v Gabčíkove sú v prevádzke aj ďalšie tri turbíny na výrobu elektrickej energie v Čunove.

Podľa šéfa envirorezortu sa týmto krokom podarilo nielen zvýšiť prietok Dunaja, čím rýchlejšie odteká voda z územia, ale zároveň využiť aj ekonomickú príležitosť.

„Nad strednou Európou je aktuálne zamračené a nízka veternosť, vďaka čomu vyletela nahor cena elektrickej energie. Vďaka prevádzke Gabčíkova tak očakávame iba za najbližšie dva dni príjem pre štátny rozpočet na úrovni troch miliónov eur,“ dodal Taraba.

Rakúšania a Nemci v pohotovosti

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja, prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja), s úhrnmi do 30 milimetrov (mm), ojedinele do 100 mm.

V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm. Spôsobilo to ďalší vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy evidujú za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je rovnako vzostup vodných hladín.

Situácia na východnom Slovensku a Orave

Meteorológia vydali pre niektoré okresy východného a stredného Slovenska výstrahy druhého stupňa pred dažďom a búrkami.

Výraznejšie búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou a Košice-okolie. Podľa meteorológov je tam zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami.

S výraznejším dažďom treba počítať v okresoch Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Námestovo a Tvrdošín. SHMÚ tam očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 až 30 mm.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok