Nemecký kancelár Scholz reagoval na nedávny útok v Mannheime: Radikáli a zločinci zo zahraničia do našej krajiny nepatria

6.6.2024 09:27 , Aktualizované: 6.6.2024 09:54

Na komunálneho politika z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko zaútočili nožom v meste Mannheim. Politik utrpel zranenia, ktorým následne podľahol, páchateľa zadržali. Podľa vyšetrovateľov bol 25-ročný útočník prevezený na psychiatriu a údajne si nebol vedomý, že útočil na politika.

Je vyštudovaný právnik a patrí medzi obľúbených politikov. Kto je Olaf Scholz?
Foto: TASR/AP

"Radikáli a zločinci zo zahraničia, ktorí v Nemecku hľadajú azyl a ochranu, do krajiny nepatria. Je preto nutné ich deportovať aj do štátov ako sú Afganistan a Sýria," povedal v prejave k poslancom Spolkového snemu kancelár Olaf Scholz.

Reagoval tak na nedávny útok nožom Mannheimu, pri ktorom žiadateľ o azyl ťažko zranil policajta. Policajt následne zraneniam podľahol.

"Tí, ktorí oslavujú terorizmus, sa obracajú proti všetkým našim hodnotám, preto si zaslúžia deportovať," povedal Scholz. Podľa kancelára v takýchto prípadoch nezáleží na tom, či radikáli žiadajúci o azyl pochádzajú zo štátov so zložitou bezpečnostnou a právnou situáciou ako sú napríklad Afganistan a Sýria.

Spolkové ministerstvo vnútra už pripravuje podmienky na to, aby s deportáciami do týchto krajín bolo možné začať, uviedol Scholz. "Ministerstvo vnútra už vedie príslušné rokovania so štátmi, ktoré s Afganistanom susedia," povedal.

"Poburuje ma, že niekto u nás hľadá ochranu, pritom ale pácha násilie," povedal. Podľa Scholza sa v Nemecku nesmú báť ľudia, ktorí chcú žiť v slobode, ale naopak tí, ktorí chcú slobodu ohroziť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok