FOTO/VIDEO: Zrážka vlakov v Pardubiciach: Dve obete sú Slovenky, dve Ukrajinky. Vlak prešiel na červenú

6.6.2024 06:14 , Aktualizované: 6.6.2024 18:35

Nočná zrážka vlakov v Pardubiciach si vyžiadala štyri životy. Medzi obeťami sú dve Ukrajinky a tiež dve Slovenky.

Medzi obeťami sú aj Slováci

Pri nehode zomreli štyria ľudia a najmenej 27 sa ich zranilo.

"Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Prahe je v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov v Pardubiciach v aktívnom kontakte s príslušnými zložkami. Česká strana oficiálne potvrdila, že medzi obeťami sú dve občianky SR. Ďalšie štyri občianky SR utrpeli pri nehode zranenie, jedna bola prepustená, ostatné ostávajú hospitalizované, v stabilizovanom stave.

Náš zastupiteľský úrad je s nimi v telefonickom kontakte. Pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," uviedla Beatrice Szabóová, riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ďalšie dve obete sú ženy z Ukrajiny.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragickej vlakovej nehody v českých Pardubiciach. Zraneným popriala skoré uzdravenie. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Vlak prešiel návestidlo Stoj

Český minister dopravy Martin Kupka na sociálnej sieti X napísal, že vlak RegioJetu prešiel návestidlo Stoj.

Podľa zistení inšpekcie expresný medzinárodný vlak prešiel návestidlo v polohe zakazujúcej jazdu.

"Príčiny sa stále vyšetrujú, ale vieme, že ten vlak naozaj prešiel na červenú čiže návestidlo zakazujúce jazdu. Či išlo o technickú poruchu, ľudskú chybu alebo kombináciu oboch faktorov, je predmetom podrobného vyšetrovania a konkrétne závery nie je možné predvídať," uviedol Kupka.

Dianie v Česku po zrážke vlakov sleduje aj náš spolupracovník v Prahe David Vozdecký:

„Náš zastupiteľský úrad v Českej republike je v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov pri Pardubiciach v aktívnom kontakte s príslušnými zložkami. Medzi zranenými sú s veľkou pravdepodobnosťou aj slovenskí občania, v tejto chvíli zatiaľ nemáme potvrdené informácie o národnosti obetí,“ uviedlo vo vyjadrení ministerstvo zahraničných vecí.

Čiastočne obnovená doprava

"K ranným hodinám bolo možné obnoviť dopravu na koridore medzi stanicami Pardubice hlavná stanica a Kostěnice. Vlaky môžu v úseku zatiaľ využívať jednu traťovú koľaj a okolo miesta nehody prechádzajú zníženou rýchlosťou. V nadchádzajúcich hodinách je potrebné rátať s nepravidelnosťami v doprave," upozornila česká Správa železníc.

Dopravu sa podarilo obnoviť približne po deviatich hodinách.

Podľa stanice ČT24 môžu vlaky miestom prechádzať maximálne desaťkilometrovou rýchlosťou, avšak na sprevádzkovanú koľaj sa nedostanú všetky a v niektorých úsekoch je preto stále zavedená aj náhradná autobusová doprava.

Miesto nehody v rukách hasičov

Vo zvyšnej časti koľajiska v Pardubiciach hasiči odstraňujú následky nehody, začali už odpájať jednotlivé vagóny.

Zatiaľ nedokázali odhadnúť, kedy by prevádzka v stanici mohla byť obnovená naplno.

Komplikáciou sú najmä rušne, ktoré sú do seba zakliesnené, a tiež zdemolovaný prvý rýchlikový vozeň, ktorý budú musieť na mieste rozobrať.

Vlak smeroval na Slovensko

Hasiči z vlaku vyslobodzovali cestujúcich a nezranených evakuovali do pristavených autobusov. Podarilo sa im zistiť totožnosť všetkých pasažierov, ktorí sa nachádzali vo vlaku dopravcu RegioJet.

Ten smeroval z Prahy do Košíc a viezol viac ako 300 cestujúcich. Nikto nie je nezvestný uviedli. "Zriadená bola info linka 950 570 805," napísali na sociálnej sieti X.

Rušňovodiči z havarovaných vlakov nehodu prežili, povedal hovorca hasičov Správy železníc Martin Kavka. Podľa neho jeden z nich skončil v nemocnici. "Nemalo by ísť o vážne zranenie, druhý je bez zranení," povedal Kavka.

"Nemôžeme a nebudeme špekulovať o príčinách tejto nehody," uviedol Kupka.

Čelná zrážka

Podľa zverejnených fotografií a videonahrávok na sociálnych sieťach sa vlaky zrazili čelne.

Prvý vagón za lokomotívou expresného vlaku sa vykoľajil a čiastočne sa prevrátil, prvý vagón nákladného vlaku zničil jeho lokomotívu.

Nákladný vlak prevážal karbid vápenatý, ale v prvých dvoch vagónoch nebol, takže obyvatelia ohrození neboli, uviedla hovorkyňa pardubických hasičov Vendula Horáková.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok