FOTO: Dunaj je pod drobnohľadom. Hladina rieky stúpa, v Devíne vyhlásili mimoriadnu situáciu

5.6.2024 08:34 , Aktualizované: 5.6.2024 12:10

Povodňová vlna na Dunaji by mala na Slovensko doraziť počas stredy. Pozvoľna postupovala cez Rakúsko. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Bezprostredné ohrozenie obyvateľstva podľa neho nehrozí.

Mimoriadna situácia

V bratislavskej mestskej časti Devín vyhlásili v stredu ráno mimoriadnu situáciu. Dôvodom je povodňová aktivita 1. stupňa, hrozba vybreženia rieky Dunaj a zaplavenia obývaného územia. Mimoriadna situácia sa týka lokalít Pri Sihoti a Stará Horáreň. Informovali o tom z devínskeho miestneho úradu.

"Z dôvodu povodňovej aktivity prvého stupňa bola vyhlásená mimoriadna situácia na zastavanom území, ktoré je trvale obývané obyvateľmi. Vybrežením rieky Dunaj sú priamo ohrození na živote, zdraví a majetku," konštatuje samospráva

Krízový štáb mestskej časti bude počas mimoriadnej situácie koordinovať aktivity s dotknutými organizáciami a subjektmi. O priebehu bude priebežne krízový štáb informovať aj obyvateľov. Mimoriadna situácia by mala trvať do poklesu hladiny rieky Dunaj a odstránenia následkov tejto udalosti.

K situácii na Dunaji vyjadril aj minister životného prostredia Tomáš Taraba:

Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák uviedol, že hladina Dunaja v Bratislave by počas stredy mala ešte mierne stúpnuť, aktuálne dosahuje prvý stupeň povodňovej aktivity. Vo večerných hodinách by mal Dunaj kulminovať.  

Druhý stupeň výstrahy

Ako meteorológovia z SHMÚ upozornili na svojom webe, pre Bratislavu stále platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa. "Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava," priblížili.

Hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa platí v okrese Dunajská Streda.

Situáciu v Devíne monitoruje redaktorka Tamara Lesná a Michaela Fratričová:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok