Známa jazyková aplikácia ustúpila. Po varovaní Moskvy odstránila vo svojej ruskej verzii odkazy na LGBTI+

5.6.2024 07:20

Aplikácia na výučbu jazykov Duolingo odstránila zo svojej ruskej verzie odkazy na sexuálne a rodové menšiny (LGBTI+) na základe varovania ruských úradov, informoval denník The Moscow Times s odvolaním sa na cenzúrnu agentúru Roskomnadzor. Spoločnosť prevádzkujúca platformu Duolingo sa k informáciám zatiaľ nevyjadrila, poznamenala agentúra Reuters.

Duolingo
Foto: Profimedia

Roskomnadzor na jar nariadil aplikáciu Duolingo, aby dodržiavala zákon zakazujúci to, čo ruské úrady nazývajú "LGBT+ propagandou". Urobil tak potom, čo konzervatívni aktivisti v aplikácii zbadali vety ako "Ben a Peter sa milujú" alebo "Clara sa zoznámila so svojou ženou Máriou v lesbickom bare", píše The Moscow Times.

Vysoká pokuta či zákaz

Ak by spoločnosť neuposlúchla, mohla by podľa nej dostať pokutu až do výšky štyroch miliónov rubľov (viac ako 40-tisíc eur) alebo zákaz pôsobenia v Rusku.

„Spoločnosť Duolingo poslala Roskomnadzoru list s odpoveďou, v ktorom potvrdila, že zo vzdelávacej aplikácie odstránila materiály propagujúce netradičné sexuálne vzťahy,“ uviedol teraz Roskomnadzor pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. Podľa denníka The Moscow Times nebolo možné túto informáciu bezprostredne overiť.

Morálny úpadok Západu

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina potláča práva ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou a tých, ktorí si chcú zmeniť pohlavie. Šéf Kremľa sa snaží vykresliť sexuálne menšiny ako súčasť morálneho úpadku Západu.

V Rusku je od roku 2013 zákonom zakázaná „propagácia netradičných“ sexuálnych vzťahov zameraná na maloletých. Po všeobecnom sprísnení pomerov v krajine po invázii ruských vojsk na Ukrajinu ruské orgány zakázali akúkoľvek takzvanú „propagandu LGBT+“ v médiách, na internete, v knihách a filmoch. Nakoniec Najvyšší súd minulý rok zakázal to, čo označil za „medzinárodné hnutie LGBT+“, ako extrémistické.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok