Z LGBT je v Rusku "extrémistická" organizácia. Najvyšší súd ju zakázal a členov chce stíhať

30.11.2023 14:03

Ruský najvyšší súd sa vo štvrtok vyslovil za zákaz "medzinárodného hnutia LGBT" a označil ho za extrémistické. Podľa portálu Meduza kvôli tomu hrozí stíhanie ľudí, ktorí sa hlásia ku komunite LGBT+. Agentúra Reuters uviedla, že aktivistom bojujúcim za práva sexuálnych a rodových menšín navyše okrem toho hrozí obvinenie z extrémizmu.

Rozhodnutie je ďalším krokom v rade opatrení namierených proti komunite LGBT+ v Rusku. Medzi nich patrí napríklad zákon zakazujúci "propagáciu LGBT", ktorý bol sprísnený v minulom roku, alebo nedávno prijatá norma zakazujúca zmenu pohlavia. Sexuálne menšiny sa okrem toho na niektorých miestach Ruska, napríklad na prevažne moslimskom Kaukaze, stretávajú aj s otvoreným prenasledovaním a násilím.

O nich bez nich

Zasadnutie súdu sa odohralo za zatvorenými dverami. Prítomní boli iba predstavitelia ruského ministerstva spravodlivosti, ktorí zákaz "hnutia LGBT" navrhli. Podľa serveru Mediazona mali tváre zakryté rúškami a odmietli dať novinárom vyjadrenie. Novinári čakali v špeciálnej miestnosti.

Ľudskoprávne organizácie upozorňujú, že nič také, ako je "medzinárodné hnutie LGBT" v skutočnosti neexistuje, podotkli v Mediazona. Odporcovia návrhu ruského ministerstva spravodlivosti sa zasadnutia súdu zúčastniť nemohli.

Putinov režim, ktorý na konci minulého februára rozpútal vojnu proti Ukrajine, sa stavia do pozície ochrancu "tradičných hodnôt". V Rusku v poslednej dobe pritvrdila napríklad aj rétorika proti potratom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok