Karol III. nahradil svoju matku. Vo Veľkej Británii vstupujú do obehu nové bankovky s podobizňou kráľa

5.6.2024 06:29 , Aktualizované: 5.6.2024 11:16

V Británii sa v stredu dostávajú do obehu nové bankovky všetkých nominálnych hodnôt s portrétom kráľa Karola III. Spravodajská stanica BBC na svojej internetovej stránke uviedla, že môže trvať ešte nejaký čas, kým ich ľudia bežne nájdu v peňaženkách.

Pôvodné bankovky s podobizňou zosnulej panovníkovej matky kráľovnej Alžbety II. sa budú používať aj naďalej.

Britská centrálna banka predstavila dizajn nových bankoviek s Karolom III. koncom roka 2022. Prvé bankovky dala vytlačiť minulý rok a dlhý čas potrebný na ich zavedenie umožnil aktualizovať zariadenia, ktoré prijímajú hotovosť, aby rozpoznali nové vzory, uvádza BBC. Okrem portrétu panovníka zostávajú bankovky nezmenené.

Náhrada za opotrebované bankovky

Polymérové bankovky s bývalou kráľovnou Alžbetou II. zostávajú v platnosti a budú obiehať spolu s novými bankovkami s vyobrazením jej syna. Bankovky s Karolom III. sa budú tlačiť len ako náhrada za opotrebované bankovky alebo v prípade zvýšeného dopytu, uviedla centrálna banka.

Bolo to želanie kráľovskej rodiny, ktorá chce čo najviac obmedziť environmentálne a finančné dôsledky zmeny. Sedemdesiatpäťročný monarcha je známy svojimi environmentálnymi kampaňami. Kráľ je na päť-, desať-, dvadsať- a päťdesiatlibrových bankovkách vydávaných centrálnou bankou. Panovník nie je na bankovkách vydávaných škótskou a severoírskou bankou.

Mince v obehu

Karol III. sa stal kráľom po smrti kráľovnej Alžbety II, ktorá krajine vládla viac ako 70 rokov a zomrela v septembri 2022 vo veku 96 rokov. Stal sa len druhým monarchom, ktorý sa objavil na bankovkách Bank of England. Monarchovia sa na minciach v Anglicku objavujú už viac ako 1 000 rokov, poznamenala agentúra Reuters.

Mince s profilom Karola III. existujú už nejaký čas. Kráľovská mincovňa začala dávať do obehu prvé z nich koncom roka 2022.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok