Drží meč a na ramene mu pristáva motýľ. Buckinghamský palác odhalil prvý portrét Karola III. od korunovácie

ta3/Jakub Šedivý/ČTK
14.5.2024 22:51 , Aktualizované: 14.5.2024 23:47

Buckinghamský palác zverejnil prvý oficiálny portrét Karola III. od jeho minuloročnej korunovácie. Namaľoval ho 53-ročný výtvarník Jonathan Yeo.

Podobizeň v nadživotnej veľkosti, na ktorej je monarcha stvárnený vo vojenskej uniforme na výraznom červenom pozadí a s poletujúcim motýľom, namaľoval britský portrétista.

"Podobne ako motýľ, ktorého som namaľoval nad jeho ramenom, sa vyvíjal tento portrét aj (kráľova) rola vo verejnom živote," uviedol 53-ročný výtvarník, ktorý predtým namaľoval portrét Karolovho otca, princa Philipa, ale aj prírodovedca Davida Attenborougha, britského expremiéra Tonyho Blaira či Pakistanky Malaly Júsufzaiovej, laureátky Nobelovej ceny za mier.

Monarcha chcel osobitý portrét

Kráľ je na novom portréte vyobrazený s mečom v ruke, v uniforme waleskej gardy a na ramene mu pristáva motýľ. Ten je podľa Yea odkazom na kráľov dlhoročný záujem o životné prostredie. Umelec stanici BBC povedal, že s tým prišiel monarcha sám, keď sa bavili o spôsoboch, ako portrétu dodať osobitosť.

"Povedal som mu, keď sa na to budú za 200 rokov pozerať deti v škole a budú si hovoriť, ktorý panovník je ktorý, aké im môžeme dať vodítka? A on povedal: 'A čo napríklad motýľ pristávajúci na mojom ramene?'," uviedol Yeo.

Ostré odtiene a úsmevy

Kráľ jeho dielo videl, keď ešte nebolo úplne hotové. "Trochu ho prekvapila výrazná farba, ale inak sa pochvalne usmieval," doplnil maliar.

Práve ostré odtiene červenej a červenej, ale aj purpurovej či okrovej, ktoré splývajú s kráľovou uniformou a z ktorých vystupujú len jeho ruky a tvár, sú prekvapivým prvkom kráľovského portrétu. Zaujme na ňom aj štýl s ťahmi štetca a kvapkami farby.

"Mojím cieľom bolo odkázať na tradičné portrétovanie kráľovskej rodiny, ale spôsobom, ktorý odráža monarchiu 21. storočia a hlavne komunikuje (královu) hlbokú ľudskosť," dodal Yeo.

Portrét, maľovaný olejovými farbami na plátno, bol v utorok odhalený v Buckinghamskom paláci. Meria zhruba 2,6 na 1,9 metra a očakáva sa, že bude vystavený od konca augusta vo výstavnej hale v londýnskom City. Zákazku Yeo dostal v roku 2020, keď v Británii ešte vládla Karolova matka Alžbeta II. a súčasný panovník mal titul princa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok