Netanjahu vystúpi v americkom Kongrese. Medzi spojencami vládne napätie

3.6.2024 23:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi s prejavom na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu 13. júna. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na americké médiá.

Netanjahu
Foto: AP

Lídri demokratov a republikánov v americkom Kongrese minulý týždeň Netanjahua pozvali, aby v Kongrese vystúpil s prejavom. Správu o termíne 13. jún sprostredkoval portál Punchbowl News, na ktorý sa Reuters odvolala. Tieto informácie však bezprostredne nepotvrdil Netanjahu a ani predstavitelia Kongresu.

Napätie medzi vládou amerického prezidenta Joea Bidena a Izraelom sa zvýšili z dôvodu Netanjahuovho postupu vo vojne v Pásme Gazy, kde prišli o život už desaťtisíce ľudí, pripomína Reuters.

Netanjahu prekonal Churchilla

Stretnutie izraelského premiéra s Bidenom vo Washingtone je podľa Reuters nepravdepodobné. Americký prezident bude v tom čase na summite krajín skupiny G7 v Taliansku. Ten sa koná v dňoch 13. - 15. júna v regióne Apúlia na juhovýchode Talianska.

Netanjahu už na pôde amerického Kongresu vystúpil s prejavom trikrát, naposledy v roku 2015, pripomína Reuters. Trikrát sa okrem neho americkým zákonodarcom zo svetových lídrov prihovoril len bývalý britský premiér Winston Churchill, dodáva agentúra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok