Izrael predložil dohodu o trojfázovom prímerí. Netanjahu chce späť rukojemníkov, no trvá na zničení Hamasu

31.5.2024 20:07 , Aktualizované: 31.5.2024 22:43

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poveril svojich vyjednávačov, aby predložili palestínskemu hnutiu Hamas návrh dohody, ktorá zabezpečí návrat izraelských rukojemníkov.

Uviedla to podľa agentúry Reuters kancelária premiéra vo vyhlásení, v ktorom zopakovala, že vojna neskončí, kým sa nedosiahnu všetky vojnové ciele vrátane oslobodenia rukojemníkov a vojenského zničenia Hamasu.

Trojfázová dohoda o prímerí

Americký prezident Joe Biden krátko predtým oznámil, že Izrael predložil Hamasu cez katarských sprostredkovateľov nový návrh komplexnej trojfázovej dohody o prímerí a o prepustení rukojemníkov zadržiavaných už takmer osem mesiacov Hamasom v Pásme Gazy.

Šéf Bieleho domu dodal, že navrhované prímerie je najlepšou cestou k ukončeniu konfliktu, a vyzval lídrov Hamasu aj všetkých vedúcich predstaviteľov židovského štátu, aby návrh prijali a vojnu ukončili. Súčasne upozornil, že Hamas už nie je schopný zopakovať teroristické útoky zo 7. októbra.

Rozhodujúci okamih

"Toto je skutočne rozhodujúci okamih," povedal Biden, keď hovoril o novej trojfázovej dohode. "Izrael predložil svoj návrh. Hamas hovorí, že chce prímerie. Táto dohoda je príležitosťou dokázať, či to myslí skutočne vážne," uviedol Biden v prejave v Bielom dome.

Podľa navrhovanej dohody by v prvej fáze nastalo šesťtýždňové prímerie, počas ktorého by sa izraelské sily stiahli z obývaných oblastí Pásma Gazy, Palestínčania by sa mohli vrátiť do svojich domovov a Izrael a Hamas by začali rokovať o trvalom ukončení bojov, uviedol prezident.

Ak by tieto rokovania trvali dlhšie ako šesť týždňov, prímerie by v prvej fáze pokračovalo tak dlho, kým by nebola dosiahnutá dohoda.

V druhej fáze by Hamas prepustil všetkých rukojemníkov a Izrael by stiahol všetky svoje sily z Pásma Gazy. Tretia a posledná fáza by sa podľa prezidenta týkala "rozsiahleho plánu obnovy" vojnou zdevastovaného palestínskeho územia.

"Každý, kto si praje mier, musí teraz pozdvihnúť svoj hlas a snažiť ho uviesť do života. Je načase, aby sa táto vojna skončila," vyhlásil Biden.

Pozrite si archívnu reportáž o situácii v Rafahu z 29.5.2024:

Dohoda môže vyvolať nesúhlas

Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti dodal, že si je vedomý, že nie všetci Izraelčania vrátane niektorých členov vlády budú s navrhovanou dohodou súhlasiť. Vedúci predstaviteľa židovského štátu preto vyzval, aby túto príležitosť neprepásli a tiež dohodu podporili.

Jej naplnenie by podľa neho viedlo k bezpečnejšiemu Izraelu, zatiaľ čo v opačnom prípade by Izrael riskoval ďalšiu izoláciu vo svete.

"Ako niekto, kto je Izraelu celoživotne oddaný, ako jediný americký prezident, ktorý kedy išiel do Izraela v čase vojny, ako niekto, kto nedávno vyslal americké sily na priamu obranu Izraela, keď bol napadnutý Iránom, vás žiadam, aby ste urobili krok späť a zamysleli sa nad tým, čo sa stane, keď o tento okamih prídeme,“ vyhlásil Biden. "O tento okamih nesmieme prísť," dodal.

Snahy o uzavretie dohody o prímerí vo vojne, ktorú Izraelčania vedú proti Hamasu v odvete za jeho októbrový teroristický útok, už niekoľko mesiacov viaznu. Hlavným bodom sváru je požiadavka Hamasu, aby Izrael výmenou za prepustenie zvyšných rukojemníkov zaručil trvalé ukončenie bojov a úplné stiahnutie svojich jednotiek z Pásma Gazy, čo izraelská vláda odmieta.

Témy: Hamás Izrael
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok